Fem styrkor från räddningstjänsten och en helikopter bekämpar just nu bränderna. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Minst åtta bränder längs banvallen

Publicerad

Det brinner på minst åtta ställen längs banvallen mellan Nykroppa och Asphyttan. Fem styrkor från räddningstjänsten och en helikopter bekämpar just nu bränderna och ytterligare två helikoptrar är på väg till platsen.

Larmen om bränderna kom vid 16-tiden på måndagseftermiddagen. Bränderna ska ha startats av ett förbipasserande tåg som nu står stilla utanför Nykroppa. Lokföraren skall själv ha larmat om att något varit fel.

”Vi satsar allt”

– Sträckan är ungefär 1 mil lång. Det rör sig om allt från små bränder som man kan släcka med fötterna till stora bränder, säger Larz Eidwall, insatsledare Bergslagens räddningstjänst.

Hur allvarlig situationen är har man ännu ingen riktig uppfattning om.

– Men det är fortfarande väldigt torrt i marken trots regnet som kom. Vi satsar allt vi har, vi vill inte att det ska bli som förra gången, säger Larz Eidwall.

Ösregn i Nykroppa

Enligt SVT:s reporter Rino Rotevatn som är på plats i Nykroppa ösregnar det just nu på platsen, vilket räddningspersonalen välkomnar.

– Men samtidigt åskar det och blixten kan starta nya bränder, så det finns en oro över det, säger Rino Rotevatn.

Strax före klockan åtta meddelas att branden i utkanten av Nykroppa är släckt. Räddningsinsatsen fortsätter i trakterna kring Asphyttan.

Polisen på plats

Polisen är på plats för att undersöka det tåg som misstänks ha orsakat bränderna.

– Det stämmer. De har blivit anbedda att kontrollera en del saker inför en tänkt utredning, säger Stefan Wickberg, polisens presstalesman.

Det är bara två veckor sedan det brann längs banvallen på ungefär samma ställe efter att ett passerande tåg antänt på flera ställen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Banvallsbränder mellan Molkom och Asphyttan

Mer i ämnet