– Fyra av fem smittade grupper har haft tät kontakt med Sverige och varit i Sverige, säger Saxe Frøshaug kommunordförande i den drabbade kommunen. Hör mer i klippet ovan om vad han anser ligger bakom utbrottet. Foto: SVT

Norsk kommunpolitiker: ”Fyra av fem smittgrupper har varit i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Indre Østfolds kommun har Årjängs kommun som närmsta granne på den svenska sidan. Sen 59 personer testats positivt för covid-19 i den norska kommunen de senaste dagarna, vill nu kommunens ordförande Saxe Frøshaug att Norge stänger gränsen mot Värmland och Sverige.

– Fyra av fem smittade grupper har haft tät kontakt med Sverige och varit i Sverige, säger Saxe Frøshaug.

Situationen i Indre Østfolds kommun är enligt kommunens ordförande kritisk sen 59 personer testas positivt sen gränsen mot Sverige öppnade den 25 juli.

Kommunen har redan vidtagit en rad lokala åtgärder för att motverka smittspridning. Det mesta av offentlig verksamhet som fritids, förskolor, bibliotek, idrottsanläggningar och badplatser är nedstängda.

Hör i klippet ovan Saxe Frøshaug berätta om vad som anses ligga bakom utbrottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet