Foto: SVT arkiv

Hells Angels måste flytta från Härtsöga

Publicerad

Sedan Karlstad kommun köpte gården 2013 har den velat vräka MC-klubben. Efter en lång rättslig tvist har kommunen fått igenom sin vilja. Tingsrätten beslutade på tisdagen att klubben ska vräkas eftersom gården inte varit försäkrad.

Tvisten handlade om vem som ska försäkra gården. Kommunen hävdar att eftersom Solstadens Motorsport inte har försäkrat fastigheten, som klubben hyr av kommunen, har de brutit mot hyresavtalet och kan sägas upp. HA-klubben Solstadens Motorsport hävdar att en försäkring är fastighetsägarens och inte klubbens ansvar.

Dom i dag

I tingsrättens dom i dag står att det enligt hyresavtalet är det Solstaden som hyresgäst som ska hålla fastigheten försäkrad. Fastigheten har enligt rättens bedömning varit oförsäkrad i vart fall sedan kommunen inträdde som hyresvärd. Klubben ska också ersätta Karlstads kommun för dess rättegångskostnader med 320.670 kronor.

– Positivt och glädjande för nu kan vi konstatera att Karlstads arbete i den här processen har gett resultat. Tingsrätten är mycket tydlig och säger att vi har vunnit det här ärendet och hyresgästerna ute på Härtsöga kommer att avhysas, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M).

– Domen är välskriven och välformulerad. Vi delar dock inte tingsrättens bedömning. Vi menar att Solstadens Motorsport inte kan försäkra fastigheten och då är det oskäligt att kräva att de flyttar, säger Ismo Salmi, advokat för Solstadens Motorsport.

Kommunen har sagt upp hyresavtalet med omedelbar verkan men klubben har inte flyttat från fastigheten. Däremot måste kommunen vänta tills att domen vunnit laga kraft, innan MC-klubben kan vräkas.

– Vi menar också att kommunens enda syfte med fastighetsköpet är att bli av med en misshaglig hyresgäst så försäkringsfrågan har ingen som helst betydelse för kommunen egentligen.

– Idag har demokratin vunnit, säger Per-Samuel Nisser (M).

Fler försök till uppsägning

Sedan kommunen köpte Hells Angels klubblokal i Härtsöga på exekutiv auktion i maj 2013 har man försökt att få klubben att flytta från gården.

Se också: Bråk på Hells Angels-auktion när lokalen såldes

Det första försöket till uppsägning har ogiltigförklarats i både tingsrätten och hovrätten eftersom kommunen inte hade med en text om att hyresgästen har rätt att överklaga. Ärendet ligger nu hos Högsta domstolen för prövning.

Domen kommer att överklagas

Tisdagens dom från tingsrätten, om försäkringsfrågan, kommer att överklagas.

– Jag har fått i uppdrag av mina huvudmän att överklaga domen till Hovrätten, säger Ismo Salmi, advokat för Solstadens Motorsport.

Oavsett huruvida fallet tas upp i hovrätten och om utfallet där blir ett annat så menar advokaten att det inte leder till att MC-klubbens verksamhet inte avveklas i Karlstad.

– Den här domen betyder inte att Hells Angels flyttar från Karlstad. Tvärtom så kommer Hells Angels att finnas kvar i Karlstad, säger han till SVT Nyheter Värmland.

Detta har hänt

Visa

14 maj 2013: Karlstad kommun köper klubblokalen i Härtsöga vid exekutiv auktion för 3,1 miljoner kronor.

11 juni 2013 : Kommunen säger upp sina hyresgäster HA-klubben Solstadens Motorsport.

2 januari 2014: Kommunen stämmer klubben för att de inte försäkrat fastigheten – vilket de menar krävs enligt hyresavtalet – och annars är skäl för uppsägning. Klubben menar att det är fastighetsägarens ansvar att försäkra fastigheten.

4 mars 2014: Dom i tingsrätten: Karlstads kommuns uppsägning av hyresavtalet var ogiltigt. Detta eftersom det i uppsägningen saknades en mening om att man kunde vända sig till Hyrsenämnden för medling. Kommunen döms att betala rättegångskostnaderna för klubben på drygt 68 000 kronor.

21 mars 2014: Karlstads kommun överklagar tingsrättens dom.

December 2014: Hovrätten slår fast att uppsägningen är ogiltig.

September 2015: Högsta domstolen meddelar att de ska pröva fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hells Angels klubblokal i Härtsöga

Mer i ämnet