Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, och Anneli Bergholm Söder, MSB, under Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff om coronaviruset Foto: Fredrik Persson, TT

Efter Folkhälsomyndighetens krav – evenemang i Karlstad stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Från och med midnatt stoppas alla sammankomster som fler än 500 personer närvarar på. Karlstad kommun bekräftar att ett av deras evenemang antagligen stoppas.

Den 20 mars är tanken att Karlstads kommun ska arrangera 100 grader Karlstad, ett stort evenemang för det värmländska näringslivet. Nu är det dock ytterst tveksamt ifall arrangemanget blir av.

– Det kan bli så att vi flyttar på 100 grader Karlstad. Men inget är bestämt ännu, säger Katarina Lindström, kommunikationsdirektör i Karlstads kommun som hänvisar vidare frågor till Ulf Johansson som är kommunens ansvarige för evenemanget.

När SVT Nyheter Värmland når Ulf Johansson bekräftar han att ”100 grader Karlstad” med största säkerhet skjuts upp.

– Säger regeringen att vi inte får genomföra 100 grader Karlstad då gör vi inte det. Vi får vi ta en dialog med övriga arrangörer, de som står för produktioner och är medfinansiärer, och så får vi återkomma när vi fattar ett beslut om att flytta på evenemanget. Över 500 personer var anmälda till arrangemanget på onsdagen.

Det är inte så att ni väljer att begränsa antalet till just 500?

– Inte som det känns nu. Men det är en diskussion vi får ta senare.

Det var under onsdagen som Folkhälsomyndigheten gick ut med ett förslaget om att stoppa sammankomster som fler än 500 personer närvarar på. Kort därefter gjorde regeringen det till ett krav.

Läs mer om Folkhälsomyndighetens krav här.

Färjestads vd: ”Vi följer de riktlinjer som finns”

När SVT Nyheter Värmland når Färjestad hockeys vd Stefan Larsson är han glad över att ha fått riktlinjer.

– Det är skönt att vi har ett beslut och riktlinjer som är fasta att hålla oss till. Vi har stor respekt för de som fattat besluten och riktlinjerna, säger Färjestad hockeys VD Stefan Larsson.

Under onsdagskvällen pågår diskussioner för fullt inom klubben och ligan angående vilka åtgärder som ska vidtas. Som det ser ut nu kommer morgondagens bortamatch mot Växjö L att genomföras.

– Vi har ingen annan ambition än att vi ska spela den efter de ramar och riktlinjer som kommit ut. Då med kraftigt begränsad publik. Det finns ett beslut att förhålla sig till. Det är en del av kvällens diskussion och vad som händer med slutspelshockeyn framåt får vi se. Dels med sista omgången i grundspelet i morgon och i slutspelet framåt. Vi fortsätter de diskussionerna i olika konstellationer.

”Långt under 500 personer”

Några som däremot inte stänger ner verksamheten är Wermland Opera. Av det simpla skälet att de inte överstiger 500 personer vid sina evenmang.

– Vi spelar den här veckan ”måndag hela veckan” och vi tar 380 personer i vår salong, så vi ligger ju, även med deltagare på scen, långt under 500 personer. Vi har sagt att tills något annat gäller får vi gå på rekommendationen. Därför spelar vi på. Vi tar inga egna beslut, utan följer de från Folkhälsomyndigheten och riksdagen helt och hållet, säger Pernilla Eduard vid Wermland Opera.

Efter myndighetens besked har även Hagfors kommun valt att avråda från besök på äldreboenden och LSS-boenden i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet