• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

Efter kritiken: Mölnbacka ungdomshem får fortsätta verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma fasthållningar, integritetskränkande visitationer och brister i bemötandet var en del av innehållet i den kritik som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktade mot Mölnbacka ungdomshem i början av maj. Men efter att Mölnbacka vidtagit en rad åtgärder avslutas nu ärendet.

Det var efter att ett flertal klagomål kommit in till myndigheten som Inspektionen för vård och omsorg gjorde en inspektion och slog fast att Mölnbacka ungdomshem använder olagliga tvångs- och begränsningsåtgärder, att de inte utreder händelser i enlighet med lagstiftningen samt att de inte följer sitt tillstånd för att bedriva verksamheten.

– De får inte använda metoder och arbetssätt som de enligt lag inte har rätt till. Verksamheten ska ha kunskaper om vilken lagstiftning som gäller för deras typ av verksamhet och har ansvaret för att personalen agerar i enlighet med det, sade Magnus Lagerqvist på IVO i samband med beslutet.

Flera åtgärder vidtagna

Efter IVOs beslut har Mölnbacka ungdomshem vidtagit en rad åtgärder. Bland annat har de upphört med användningen av lokaler på annan plats än själva ungdomshemmet, lokaler som IVO ansåg hade använts för att avskilja ungdomarna och bedriva vård i enskildhet på ett otillåtet sätt. Flera utbildningsinsatser kommer att genomföras, bland annat avseende hur man gör en anmälan enligt lex Sarah – något som Mölnbacka aldrig gjort.

– Det har inte funnits skäl att göra någon lex Sarah som vi har bedömt det, säger Mölnbackas föreståndare Hans Magnusson.

Men i ett möte med IVO tillstår ni att ni varit dåliga på att skriva lex Sarah och att ni tar till er av kritiken?

– I vårt journalsystem har vi en mall för lex Sarah. Men vi behöver bli tydligare i vår dokumentaion. Det betyder dock inte att det behöver ha varit något som ska anmälas enligt lex Sarah.

Ärendet avslutas

Inspektionen för vård och omsorg konstaterar i sitt beslut att de åtgärder som Mölnbacka ungdomshem vidtagit och planerar att vidta är relevanta för att säkerställa kvaliteten i de delar där boendet kritiserats och där myndigheten också ställt krav. IVO avskriver därmed ärendet och Mölnbacka ungdomshem kan fortsätta bedriva sin verksamhet – men med brasklappen att IVO kommer att följa upp ärendet för att se om åtgärderna ger avsedd effekt.

– Det var förväntat att det skulle bli så här. Vi har lämnat kommentarer och träffat IVO, säger Mölnbackas föreståndare Hans Magnusson.

Men ni har ändå tvingats vidta en mängd åtgärder efter IVOs inspektion?

– En sådan här verksamhet vidtar alltid åtgärder och utbildning. Det står inte i motsättning till det som som IVO tagit upp, säger Hans Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mölnbacka ungdomshem

Mer i ämnet