Maisam Akbari och Mohammad Rezaii är glada över domstolens besked Foto: SVT

Maisam om Migrationsöverdomstolens besked: ”Det känns bra”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet att den så kallade gymnasielagen som trädde i kraft den 1 juli 2018 får tillämpas. En av dem som nu får möjlighet att stanna i Sverige är Maisam Akbari som bor i Kil.

– Det känns bra faktiskt. Jag har länge levt med en ovisshet. Nu vet jag att jag får stanna i Sverige, så nu kommer jag att fortsätta att kämpa och utveckla mig som jag vill.

Maisam Akbari, från Afghanistan, kom till Sverige för tre år sedan och han går andra året på vård- och omsorgsprogrammet på Tingvallagymnasiet i Karlstad.

Maisam har bott hemma hos Ingrid Guldbrandsson i Kil sedan i november i fjol och hon blev överväldigad av dagens besked.

gymnasielagen

– Det var så överväldigande att jag började gråta, för jag har varit så spänd på det här. Jag har funderat på hur det skulle gå för de här killarna. Så, ja, det var känslosamt.

Vad innebär det här då?

– Att de har en chans att gå den utbildning de har rätt till och som de har påbörjat. En del har ju redan gått ett år och är inne i sin gymnasieskola och sen skulle de kanske få avbryta alltihopa. Nu kan de äntligen få koncentrera sig, det har de inte kunnat gjort de senaste veckorna, säger Ingrid Guldbrandsson.

”Det här har ju skapat mycket oro”

Gymnasielagen som drevs igenom i riksdagen trots hård kritik från flera remissinstanser om att den var svår att tillämpa fick idag grönt ljus, det här innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier för ensamkommande. Och för Mohammad Rezaii som fått avslag på sin asylsökan tre gånger innebär det här en ny chans att få en framtid i Sverige.

– Det känns bra, jag är jätteglad. Men jag kan inte prata just nu, mitt hjärta slår alldeles för snabbt just nu.

– Det är jättekul och jag hoppas att det ger en inre ro för de unga vuxna att de nu ska kunna koncentrera sig på skolan, sova och må bättre. Det här har ju skapat mycket oro, i tre år. Så jag hoppas verkligen att det här blir bättre för alla, säger Ann-Christin Magnusson.

Vad tycker du att Karlstad kommun borde göra?

– Vi hoppas väl att det blir förändring nu, det är många som bor på Edsgatan som har bott i tält tidigare så att de får mer stöttning från kommunen. För nu är det ju frivilliga organisationer och volontärer som ställer upp så att det ska fungera för dessa unga vuxna. Man vill ju att de ska få leva ett liv i lugn och ro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gymnasielagen

Mer i ämnet