Exflickvän döms för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

Den 24-åriga kvinnan frikänns från mordanklagelsen, men döms till tre års fängelse för att ha vållat sin 21-årige expojkväns död.

Den 48-årige mannen som också åtalats frias även han från mordanklagelse, men döms bland annat för grov misshandel, till två års fängelse.

Det var natten till den 20 juli som en 21-årig man hittades död i ett bostadsområde i Hagfors. Han hade misshandlats med ett basebollträ och fått ett dödande knivhugg i halsen.

21-åringens före detta flickvän och en 48-åring blev snabbt misstänkta för mord. Åklagare Rebecca Hällgren har beskrivit den 24-åriga kvinnan som svartsjuk och kontrollerande och tiden innan han dödades ska hon ha bevakat honom och hans nya flickvän. Förutom mordanklagelsen var den 24-åriga kvinnan även åtalad för att ha dödshotat och misshandlat 21-åringens nya flickvän och förstört hennes mobil. 

”Ett bråk som urartade”

Enligt åklagaren begav sig de två misstänkta hem till 21-åringen utrustade med ett basebollträ den aktuella kvällen. Det uppstod bråk och de två utdelade flera slag med basebollträet mot 21-åringens huvud och kropp, de högg honom sedan med en kniv i halsen. Ett knivhugg som blev hans död. Kniven hade offret själv med sig till platsen.

Åkagaren menar att det visserligen handlade om ett bråk som spårade ur snarare än ett planerat brott, men hon yrkade ändå på att de i första hand skulle dömas för mord till minst 14 års fängelse. 

Redan efter rättegången släpptes de två misstänkta som hela tiden nekat till brott. Detta indikerade att tingsrätten inte skulle döma dem för mord, då det är obligatoriskt att hålla misstänkta häktade vid brott som ger mer än två års fängelse.

Utredningen styrker inte mord

Tingsrätten valde som väntat att fria de två från mord. De skriver i domen att det inte kan ses bevisat att de två agerat med avsikt att döda, däremot har de medvetet hanterat kniven och basebollträt. Rätten skriver vidare att de anser det ställt bortom rimligt tvivel att det var den 24-åriga kvinnan som höll i kniven och utdelade det dödande knivhugget. Detsamma gäller att det var 48-åringen som slog offret med basebollträ bl a mot huvudet.

24-åringen döms sammanlagt på fem punkter, misshandel, grov misshandel, vållande till annans död olaga hot och skadegörelse.

48-åringen döms för grov misshandel, ringa narkotikabrott och bältesförseelse.

”Mycket nöjd med domen”

– Jag är mycket nöjd med domen eftersom min klient blev frikänd från mord. Det var mitt huvudsakliga uppdrag i målet, säger 48-åringens advokat Lennart Leverström.

Han ska nu gå igenom domen tillsammans med sin huvudman och avgöra om de ska överklaga delen som gäller grov misshandel. Samtidigt skickar han beröm till polisen.

– Det är en föredömlig polisutredning som möjliggjorde att avgörande fakta kom på bordet och att min huvudman därigenom blev frikänd.

Kvinnans advokat Robert Helenius vill avvakta med en kommentar tills han läst igenom domen.

SVT söker åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.