Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: R Rotevatn/arkiv/SVT

Få dieseltjuvar åker fast: ”Jättesvårt att utreda”

Uppdaterad
Publicerad

Dieselstölderna har ökat kraftigt de senaste åren men det är få dieseltjuvar som ställs till svars för sina brott.

– Det är jättesvårt att utreda eftersom vi måste kunna härleda stöldgodset till en viss plats, säger Tommy Lindh vid polisregion Bergslagen.

Hittills i år har 1 718 anmälningar om dieselstöld gjorts i landet. Det är en rejäl ökning sett till hur det har sett ut den senaste femårsperioden. 2018 var antalet anmälda dieselstölder inte mer än 1 071 räknat på hela året.

– Det höga priset på bränsle har öppnat marknaden ytterligare för de som stjäl att få dieseln såld till de som inte är så nogräknade, säger Tommy Lindh som är brottssamordnare vid polisen i region Bergslagen om ökningen.

Få ställs till svars

Men det är få dieseltjuvar som åker fast. Anledningen är att det är svårt att leda stölderna i bevis.

– Det är inte ens en på hundra som tas med fingrarna i syltburken, om det nu ens är mätbart. Det handlar ju om en flytande vätska och det är jättesvårt att kunna härleda den till en viss plats om inte tjuvarna tas på bar gärning, säger Tommy Lindh.

I videon ovan berättar polisen Tommy Lindh om vad de kan göra för att få fast dieseltjuvarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.