Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kan få konsekvensen att man inte väljer vårdnära yrken, säger Linda Bååth, ordförande i Kommunal Västra Svealand, om rättegången mot de två HVB-hemsanställda. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Fackförbundet Kommunal oroas av John Walter-rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Att två anställda på HVB-hemmet Platea åtalas för att ha vållat femårige John Walters död väcker oro hos fackförbundet Kommunal. De tror att rättsprocessen kan göra det svårare att hitta personal.

– Det kan få konsekvensen att man inte väljer vårdnära yrken, säger Linda Bååth, ordförande i Kommunals avdelning för västra Svealand.

I dag avslutas rättegången mot de två tidigare anställda vid HVB-hemmet Platea som står åtalade för att ha vållat femårige John Walters död. De båda anställda nekar till brott.

Kommunal är ett av flera fackförbund som organiserar anställda som jobbar på HVB-hem. Och de är särskilt oroliga för vilka konsekvenser en fällande dom skulle få i fallet med de två tidigare anställda som står åtalade för att genom bristande tillsyn ha orsakat femårige John Walters död.  

– Det råder brist på personal och vi är underbemannade redan i de här yrkena, säger Linda Bååth.

Kritiserat HVB-hem

HVB-hemmet Platea, som John Walter var placerad på när han avvek och senare hittades drunknad, hade under flera års tid fått allvarlig kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Bland annat gällde det bristande lämplighetsbedömningar och bristande skalskydd. Och personalen hade upprepade gånger påpekat att bemanningen var för låg sett till barnens behov. 

– Har arbetstagare påtalat brister är det självklart att det ligger på arbetsgivarens ansvar att åtgärda det. Har de inte gjort det vilar ansvaret på arbetsgivarna och inte på arbetstagarna, säger Linda Bååth. 

Plateas dåvarande föreståndare har i vittnesförhör sagt att hon inte bär något ansvar för John Walters död utan att det handlade om bristande uppsikt från de två åtalade. De anställda hävdar att de inte har något straffrättsligt ansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet