Granbarkborre i närbild

Färre borrar än förra året – men nu svärmar de igen

Publicerad

Skogstyrelsen i Värmland har fångat färre granbarkborrar i sina fällor i år än förra året, vilket tyder på att populationen minskat. Men situationen är fortsatt allvarlig och kan förvärras av den andra svärmning som just nu pågår på en del håll i Värmland, enligt Skogsstyrelsen.

– Med det menas att de nya barkborrarna som fötts i början på sommaren svärmar och förökar sig och bildar ny generation barkborrar. Det pågår precis nu har vi sett på några ställen i Värmland iallafall, säger Hans Källsmyr, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Vad kan konsekvenserna bli av det?

– Den värsta konsekvensen är att mängden insekter ökar så att vi får en större barkborremängd i landskapet och då blir det större skador för skogsägarna.

Vädret påverkar

Att det blir två svärmningar på en säsong är väldigt ovanligt men skedde även förra sommaren. Hur allvarligt det blir i år beror mycket på hur vädret blir framöver.

– Får vi en varm höst då trivs de men blir det regnigare och kallare, då är det inte säkert det blir så farligt.

”Ut och inventera”

Förutom vädret påverkar också de insatser skogägare och skogsbruket gör för att bekämpa barkborren menar Hans Källsmyr.

– Våra råd till skogsägare är att gå ut och inventera skog på färska angrepp. Har man det bör man avverka och forsla ut träden ur skogen. Har man bara ett fåtal kan man istället barka dom på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.