Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jättemånga har ett tungt missbruk”. Peter ”Peppe” Eriksson är pastor och har jobbat med att hjälpa missbrukare i Arvika. Foto: SVT

Ökade dödssiffror av missbruk i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Det var en dyster ökning i Värmland förra året – då 28 personer dog av narkotika- eller läkemedelsförgiftning. Det är fler än 2019 och 2020, visar siffror från Socialstyrelsen.

Marie Björklind, verksamhetschef på Stadsmissionen i Karlstad, säger att hon sett att flera personer dött av narkotika efter pandemin.

– Den här beroendesjukdomen, narkotika, har dödlig utgång, säger hon.

Tuff situation i Arvika

Peter ”Peppe” Eriksson, pastor som jobbat med att hjälpa missbrukare i Arvika beskriver en situation som är svart när det gäller droger.

– Det är en tuff situation, jättemånga har ett tungt missbruk och ett antal personer i Arvika har dött det senaste året, säger han.

I klippet hör du kommentarer om de många dödsfallen i Värmland.

Om du behöver hjälp eller behandling för narkotikamissbruk finns flera ställen du kan vända dig till. Här är några exempel:
 

Droghjälpen: Hit kan du ringa anonymt för att få råd och stöd. Du kan välja att vara anonym. Tjänsten är kostnadsfri och drivs av Beroendecentrum Stockholm. Ring 020-91 91 91.

En hälsocentral eller en ungdomsmottagning.

Elevhälsan, studenthälsan eller företagshälsovården, beroende på om du går i skolan, studerar eller jobbar.

En förening som stöttar personer som använder droger, till exempel Anonyma Narkomaner.

En särskild mottagning för personer som behöver hjälp med missbruk.

Om det är akut, till exempel om du har tagit en överdos, ska du alltid ringa 112.

Värmland

Första linjen unga är en mottagning dit du kan vända dig för att prata om hur du mår och du är mellan 6-20 år. Mottagningen finns på flera platser i länet och nås via 1177.

Nexus är Karlstad kommuns öppenvårdsmottagning som vänder sig till dig som är upp till 25 år och har problem med alkohol, andra droger eller spelmissbruk. Enbart för de som bor i Karlstad kommun. Nås via Karlstad kommuns växel 054/540 00 00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamissbruket i Värmland

Mer i ämnet