Värmlänningen Pål Jonsson (M) anser att det är bra att Anna Johansson och Anders Ygeman nu lämnar regeringen, men att Hultqvist också borde gå. Foto: Riksdagen/TT

Fortsatta krav på Hultqvists avgång

Publicerad

Torsdagens besked från statsminister Stefan Löfven – att två av de tre utpekade och kritiserade ministrar lämnar sina poster – lugnade möjligtvis stormen något. Men oppositionspartierna gick snart ut och meddelade att ingenting förändrats i deras inställning.

Efter torsdagens besked från statsministern kontrade Alliansen med att man skulle fortsätta med sin misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) som blev kvar i den nya regeringen.

– Stefan Löfven väljer att hålla kvar Peter Hultqvist och vår linje är i grunden att misstroendet kvarstår eftersom Hultqvist i sin roll har koll på totalförsvaret och han har känt till uppgifter som han inte delgett statsministern, säger Pål Jonsson (M), riksdagsledamot och suppleant i justitieutskottet.

TV: IT-skandalen: Detta har hänt

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tillsammans med statsminister Stefan Löfven vid torsdagens besked om regeringsombildandet. Foto: TT

Två av tre ministrar lämnar ändå regeringen – är det inte viktigare i nuläget att satsa på politiken?

– Jag kan tycka att de viktiga var de två fackministrarna, Anna Johansson och Anders Ygeman, sen får vi återkomma till Hultqvist. Sen vill jag inte spekulera i om det borde kompromissas eller så, det är viktigt att Alliansen håller samman i den här frågan, säger Pål Jonsson.

LÄS MER: Här är de nya ministrarna

Hans partikollega i riksdagen Christian Holm Barenfeld, som SVT talade med tidigare under torsdagen, är inne på samma spår.

– Det är tre ministrar som inte gjort vad de ska, man har inte skött sin uppgift och vi kräver deras avgång. Det finns ingenting som skulle göra att vi tar bort kravet på Peter Hultqvists avgång, säger han till SVT Nyheter Värmland på torsdagseftermiddagen.

”Har väldigt gott renommé – ska vara kvar”

Socialdemokraten Berit Högman anser att Hultqvist ska vara kvar.

– Utifrån det ansvarsområde han har och de regler som finns så har inte Peter Hultqvist på något sätt misskött sitt jobb som försvarsminister. Det är också anledningen till att statsministern vill ha honom kvar, säger hon.

Berit Högman (S). Foto: Riksdagen

Det säkerhetspolitiska läget i dag kräver också stabilitet, menar hon.

Högman anser också att omvärlden i dag kräver en stark försvarsminister, och att Hultqvist är den som behövs.

– Den otrygga omvärlden och det säkerhetspolitiska läget kräver att vi har en bra försvarsminister och han har väldigt gott renommé i många kretsar.

Har du själv förtroende för Peter Hultqvist?

– Jag har förtroende för hela regeringen inklusive alla statsråd som finns i dag, säger Berit Högman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.