Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter, Rino Rotevatn, sammanfattar den tredje rättegångsdagen i John Walter-fallet. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Försvaret ifrågasätter de åtalades ansvar för John Walters död

Uppdaterad
Publicerad

Under den tredje rättegångsdagen i målet mot de två tidigare Plateaanställda, som står åtalade för vållande till femårige John Walters död, vittnade såväl HVB-hemmets föreståndare som flera av de tidigare anställda.

Och det kom att bli en rättegångsdag fylld av detaljer.

Först ut att vittna under måndagen var det Hagforsbaserade HVB-hemmet Plateas föreståndare som fick ta emot ett batteri av frågor från såväl åklagaren som de åtalades försvarare. Hon berättade att tydliga instruktioner gått ut till de anställda om att John Walter skulle punktbevakas hela tiden och att det var det bästa skyddet boendet hade att tillgå för att barnen inte skulle råka illa ut.

Pressades av försvaret

Men de två åtalade kvinnornas försvarsadvokater pressade föreståndaren med frågor kring hennes ansvar.

– Ligger det inte i ditt ansvar att ha koll på miljön utanför huset?, frågade advokat Sofia Möller och syftade till de trasiga grindar och det trasiga staket som omgärdade Platea.

Föreståndarens svar löd:

– Jo, men om man inget får veta...

Försvaret tog också upp frågor kring den kritik som verksamheten fått under flera års tid från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Likaså togs bemanningen på boendet upp och om hur förutsättningarna för personalen att ta till sig information om de placerade barnen såg ut. Föreståndaren fick frågan om hon hade något ansvar i John Walters död.

– Nej, det är tydligt att det här handlar om uppsikt, var hennes svar.

Tidigare anställda vittnade

Under eftermiddagen vittnade flera av de tidigare anställda på Platea om sina upplevelser i samband med John Walters försvinnande. Flera av dem fick mycket detaljerat vittna om en dörr, en dörr som skiljde hallen där de två åtalade befann sig från det vardagsrum där John Walter fanns innan han sprang ut.

– När jag kom in till kontoret var dörren öppen men när jag kom ut igen var den stängd, sa det ena vittnet.

Samtliga av de tidigare anställda vittnade dock om att dörren varit stängd men det är oklart hur länge.

– Barnen stängde dörren och jag öppnade den, när jag öppnat stängde de igen, var den ena åtalades förklaring till att dörren periodvis varit stängd.

Rättegången fortsätter den 8 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet