19-årige Ahmad bodde hos Kristoffer och hans familj på Hammarö. Efter att Ahmad utvisades till Afghanistan är oron stor hos familjen i Sverige. Foto: SVT/Privat

Från trygghet i Karlstad till oro i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Över 6 700 personer har utvisats från Sverige hittills i år. En av dem är 19-årige Ahmad Alizade som gick i gymnasiet i Karlstad och bodde hos en tvåbarnsfamilj på Hammarö. Nu bor han med åtta främmande människor i ett rum i Kabul.

I köket i villan på Hammarö sitter Kristoffer Kullberg och läser nyhetsartiklar om den senaste månadens händelser i Afghanistan. Om hur många som dött i olika attentat, om bilbomber och talibanattacker. Och därnere finns Ahmad som bott hos familjen Kullberg.

– Det finns en oro såklart. Vi har knutit starka band till varandra. Det här är en kille som är otroligt go, ödmjuk och omtänksam som jag vill hjälpa med allt jag kan, säger Kristoffer Kullberg.

Sverige möts: Invandring

Rädd för att han blir dödad

Idag ska vi få vara med när Kristoffer pratar med Ahmad. De har bestämt en tid när Kristoffer ska ringa. Men ingen svarar.

Och direkt kommer oron.

– Det är alltifrån att han ska bli av med sina tillhörigheter, som han inte kan lägga ifrån sig någonstans, till att han ska bli dödad, säger Kristoffer Kullberg.

Ville bli barnskötare

Ahmad Alizade bodde i en gäststuga på familjen Kullbergs tomt. De kom varandra nära. Ahmad läste på gymnasiet, skulle bli barnskötare. Men han kom en vecka försent för att omfattas av nya gymnasielagen. Och de sista månaderna satt han i ett förvar i Märsta i väntan på utvisning till Afghanistan.

– När jag var och besökte honom i förvaret så var det som om han fann ett slags lugn i att ”allt ska ju ha ett slut”, och parallellt med det så går hans kamrater och läser på gymnasiet och har ett och ett halvt år till studenten och livet ska börja. Då går han och känner lugnet i att det ändå ska ta slut. Det satte sig i magen på mig, säger Kristoffer Kullberg.

Känner ingen

Ahmad skickades iväg med 1 500 kronor på fickan. Väl framme i Afghanistan fick han klara sig själv. Han har ingen där.   

– Han har ingen i Afghanistan. Som tur var lärde han känna en kille på planet ner, som var i samma situation, men som har sin familj i Kabul. Så första dagarna kunde han bo hos dem. Nu bor han i en studentlägenhet med sju andra personer i ett rum som är mindre än det här, säger Kristoffer Kullberg och pekar på sitt vardagsrum.

– De får tvätta sina kläder i en hink, de har inget kylskåp och de delar toalett med massor av människor, säger Kristoffer Kullberg.

Besviken på systemet

Just nu är 659 personer i Värmland inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem. Av dessa har 127 ett utvisningsbeslut som fått laga kraft. Kristoffer Kullberg har svårt att förstå hur Sverige kan skicka människor till Afghanistan samtidigt som UD avråder från att resa dit. Migrationsverket bedömer att säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig men att den varierar inom och mellan olika provinser.

– Då tycker jag att Migrationsverket gör skillnad på folk och folk. UD avråder alla från att åka till Afghanistan för att man riskerar att utsättas för terrorhandlingar i hela landet. Migrationsverket gör en annan bedömning.

– Jag är besviken på hur systemet fungerar, för det här var en integration som har fungerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Invandring

Mer i ämnet