Från vänster: Erik Grönlund, Frida Björk, Amanda Johnsson och Maria Haglund. Foto: SVT

Granskningen ”Sugardaddyn och hans offer” vinner SVT:s journalistpris

Uppdaterad
Publicerad

Granskningen som SVT Nyheter Värmland och SVT Nyheter Väst gjort tillsammans om Sugardaddyn i Värmland som lurade och våldtog sina offer vinner SVT:s interna journalistpris ”Nyhetspriset” i kategorin ”Främsta insats för att nå vår digitala målgrupp”.

– Så jätteroligt att vår satsning och vårt samarbete uppskattas och att tjejernas berättelser får komma ut! Så viktigt, ger massa bränsle för kommande gräv, säger reporter Maria Haglund.

Varje år delas det interna journalistpriset Nyhetspriset ut i olika kategorier. Priset går till reportrar och andra medarbetare som utmärker sig på olika sätt.

Lurade och våldtog kvinnor

I granskningen Sugardaddyn och hans offer grävde teamet bakom publiceringen vidare i rättsfallet om mannen som använt en sugardejtingsida för att komma i kontakt med ett stort antal kvinnor, köpt tågbiljetter till dem och fört dem hem till sig i en by i Värmland. Flera av besöken slutade med att han lurade kvinnorna på pengar och våldtog dem.

Wallraffade på nätet

Teamet wallraffade även på nätet och utöver de kvinnor som var målsägande i rättegången hittade reportrarna ytterligare 16 kvinnor som berättar hur de blivit utsatta av mannen.

Bakom granskningen står Frida Björk, Maria Haglund, Amanda Johnsson, Hanna Aler, Anja Löfman, Erik Grönlund, Andreas Carlsson och Fredrik Edgren.

– Vi är tacksamma för priset men allra mest tacksamma för de här tjejerna som var så modiga och ställde upp och berättade, säger Frida Björk.

Motiveringen från prisjuryn: ”För att man lyckats ta ett gediget, journalistiskt hantverk och presentera det för en digital publik. Vi kastas in i en värld av chattar, med starka case och en fängslad förövare – och allt genom vår mobilskärm. Här har den digitala målgruppen varit fokus från dag ett, och det märks i publicering såväl som i genomslag.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från polisens förundersökning och få en sammanfattning av fallet med sugardaddyn – serievåldtäktsmannen som lockade kvinnor till sitt hem i västra Värmland. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.