Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Värmländska travhästen San Moteur – favorit både på papper och i folkmun

Stora sprinterloppet avslutar dagens folkfest Hästkraft Årjäng

Uppdaterad
Publicerad

Under dagens regnskurar satt åskådare troget bänkade. Timmar innan det prestigefyllda travloppet gick av stapeln. Ponnytravare som kördes av kändiskuskar och spelrader som fick tid att förfinas in i det sista.

Förra året besökte 6 000 åskådare Årjängstravets stordag där äskådare får uppleva trav på elitnivå och ta del av travbanans största lopp – Årjängs Stora Sprinterlopp. I år hoppades arrangörerna på 7 500 besökare, men trots det gråa vädret satt besökare hoppfullt uppradade från 11-tiden idag när dubbeltrav med STL Sommartrav och V75 skulle gå av stapeln.

Vad är den stora höjdpunkten idag?

– Det är San Moteur, en världshäst. Normalt ska han springa skjortan av dem, säger Arvid Johnsson som besökt Årjängsgaloppens stordag i över 30 år.

Se mer från folkfesten i klippet.

Hästen uppfödd i Värmland

Världsstjärnan San Moteur finns alltså i årets startfält. Tidigare i år har hästen segrat i Paralympiatravet och kommit tvåa i Elitloppet, på rekordet 1,09,1.

San Moteur är uppfödd i Värmland av Håkan Arvidsson med flera som också äger hästen.

Och det seger för San Moteur och värmländske kusken Björn Goop till slut. Tvåa blev Missle Hill och Örjan Kihlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.