Humanas vinstkrav i HVB-företagen – uppåt 40 procent

Uppdaterad
Publicerad

Vinster på uppåt 40 procent, åtta gånger högre än genomsnittet för svenska aktiebolag, det är vad vårdkoncernen Humana budgeterar för i flera av sina skattefinansierade HVB-verksamheter. Det visar en granskning som SVT Nyheter Värmland har gjort. Men Humanakoncernens affärsutvecklare säger sig inte känna igen den siffran.

I samband med att femårige John Walter hittades död efter att ha avvikit från HVB-hemmet Platea i Hagfors i somras kunde SVT avslöja att det kritiserade boendet gjorde osedvanligt stora vinster. 2020 tog ägarkoncernen Humana ut hela 39 procent av Plateas omsättning i vinst. 

– Jag har aldrig optimerat för att vi ska få en hög vinst, det har aldrig hänt, sa Humanas koncernchef Johanna Rastad då.

SVT granskar HVB-hem

Höga budgetmål

Men SVT Nyheter Värmland har tagit del av dokument som visar att Humana kräver stora vinster i sina HVB-verksamheter. Budgetmål på mellan 20 till 40 procents vinst är ingen ovanlighet i de många HVB-verksamheterna runt om i landet, medan den genomsnittliga vinsten för svenska aktiebolag enligt organisationen Företagarna ligger på runt fem procent. 

– Det känns väldigt högt. Jag kan inte komma på att vi har den typen av budgetar utan vi har ett genomsnitt som ligger på sju till nio procent , säger Ulrik Bonnevier som är Humanakoncernens affärsutvecklare.

Hot, våld och vapen

SVT:s granskning visar också att flera HVB-företag inom Humanakoncernen gjort stora vinster samtidigt som de präglats av allvarliga missförhållanden. Bland dem Platea i Hagfors som tvingades stänga strax efter femårige John Walters död, och Storsjögården i Gävle som fick sitt tillstånd indraget i januari i år efter larmrapporter om våld, hot, våldtäktsförsök och vapenbrott. Båda hemmen levererade vissa år över 30 procents vinst till ägaren Humana.

– Det är olika faktorer på olika nivåer i organisationen som har brustit på ett eller annat sätt och gjort att vi hamnat i de här situationerna. Det finns inget som pekar på att det finns något vinstkrav som är förklaringen till det här, säger Ulrik Bonnevier.

Koncernchefen Johanna Rastad har avböjt intervju.

Genomsnittliga vinstnivåer

2017 publicerade branschorganisationen Företagarna en undersökning av lönsamheten i 278 000 svenska aktiebolag. Undersökningen visade att den genomsnittliga lönsamheten (nettovinsten) låg på fem procent. Lönsammaste bransch var fastighetsbranschen där företagen gjorde en genomsnittlig vinst på 19,2 procent. Allra lägst lönsamhet hade företagen inom energi- och miljö där genomsnittet låg på 1,8 procent samt företag inom gruv- och mineralbranschen där genomsnittet låg på en förlust om 8,4 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HVB-hem

Mer i ämnet