Socialministerns reaktion på stora vinstkrav inom HVB-vården

Uppdaterad
Publicerad

Stora vinstkrav och allvarliga missförhållanden. SVT Nyheter Värmlands avslöjande om vinster på uppåt 40 procent inom vårdkoncernens Humanas HVB-verksamheter, kommer som en nyhet för socialministern.

– Det är ganska häpnadsväckande, säger socialminister Lena Hallengren (S).

I samband med att femårige John Walter hittades död efter att ha avvikit från HVB-hemmet Platea i Hagfors sommaren 2021 kunde SVT avslöja att det kritiserade boendet gjorde stora vinster.

2020 tog ägarkoncernen Humana ut hela 39 procent av Plateas omsättning i vinst samtidigt som verksamheterna var skattefinaniserade av kommuner som placerat barn där.

SVT granskar HVB-hem

Pekar på offentlighetsprincipen

Budgetmål på mellan 20 till 40 procents vinst är ingen ovanlighet i koncernens många HVB-verksamheter runt om i landet. Det kan jämföras med en genomsnittlig vinst för svenska aktiebolag som ligger runt fem procent, enligt organisationen Företagarna.

För socialdemokraterna kommer frågan om insyn i offentlig verksamhet vara en av de viktiga frågorna inför valet, enligt Hallengren (S).

– Jag tycker offentlighetsprincipen är väldigt central, vi har ännu inte haft något majoritetsstöd för att driva igenom det i riksdagen men det är snart val.

Efter SVT:s avslöjande om vinstkraven vill nu socialminister Lena Hallengren (S) att offentlighetsprincipen ska gälla för all skattefinansierad verksamhet. Hör henne berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HVB-hem

Mer i ämnet