Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi förstår utifrån all uppmärksamhet som varit att Ivo valt att avslå ansökan och har inte för avsikt att överklaga beslutet”, är förra Plateaföreståndaren Birgitta Bergs kommentar till Ivos beslut. Foto: SVT

Kritiserad föreståndare på John Walter-hemmet stoppas av Ivo

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiserade föreståndaren för Platea, det HVB-hem i Hagfors där femårige John Walter bodde när han drunknade, stoppas av Ivo från att driva verksamhet. Nu kan SVT avslöja att hon i väntan på besked från Ivo jobbat i ett annat hårt kritiserat HVB-hem: Mölnbacka ungdomshem. 

Birgitta Berg tillträdde som föreståndare för Humanaägda Platea i Hagfors våren 2017. Redan det första året fick verksamheten kritik av Ivo. Bland annat för bristande lämplighetsbedömningar av de placerade barnen, att barn placerats där som inte bör vara placerade ihop.

Trots upprepad kritik kommer man inte till rätta med problemen och 2019 inför ägarbolaget Humana nya rutiner: alla lämplighetsbedömningar skulle gå genom föreståndaren Birgitta Berg. 

Femåringen som hittades död i Hagfors

Men SVT:s granskning visar att en rad barn for illa på hemmet utan att det rapporterades till myndigheter eller föräldrar.

Granskning: Här är barnen som for illa innan John Walter dog

Personalen vittnar också om en tystnadskultur och bestraffningar av de som kritiserade ledningen, vilket gjorde att missförhållanden mörkades.  

Kritiken från Inspektionen för vård och omsorg var återkommande mot hemmet och omfattade ett flertal brister under åren som löpte fram till femårige John Walters död sommaren 2021

Humana valde då att lägga ner hemmet efter att deras utredning visade på allvarliga problem.

Fortsatte på nytt ungdomshem 

Ett halvår efter stängningen av Platea registrerar Birgitta Berg och en av hennes enhetschefer ett bolag som ska bedriva konsulentstödd familjehemsvård och öppenvårdsinsatser för barn och unga.

Men Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, avslår bolagets tillståndsansökan. Birgitta Bergs bedöms inte vara lämplig att driva verksamheten på grund av de allvarliga och återkommande brister hon var ansvarig för som föreståndare för Platea.

SVT kan dock avslöja att Birgitta Berg fortsatt verka i branschen – som verksamhetsutvecklare i ännu ett hårt kritiserat HVB – Mölnbacka ungdomshem.

Mölnbacka har liksom Platea kritiserats återkommande av Ivo på grund av stora brister, bland annat hårdhänt fasthållning av barnen, och är ett av de 18 hem med värst kritik i SVT:s granskning.  

Lista: 18 hem med upprepat våld och kränkningar | SVT Nyheter 

Ansvariga på Mölnbacka ungdomshem vill inte låta sig intervjuas, och först förnekar tillförordnade föreståndaren Maria Liljekvist att Birgitta Berg varit verksamhetsutvecklare, och hävdar att hon bara hade ett kortare vikariat. 

Felaktiga uppgifter 

Men uppgifterna stämmer inte. SVT har tagit del av anställningsavtal som visar att Birgitta Berg var anställd från första maj till den 31 oktober 2022, inte bara som verksamhetsutvecklare utan också med ansvar för bland annat arbetsmiljö och verksamhetsfrågor.  

Tommy Lundström, professor i socialt arbete på Stockholms universitet menar att hanteringen är konstig. 

– Med tanke på vad Ivo sagt i ärendet så låter det ju konstigt att en person med den bakgrunden ska kunna anställas i en viktig verksamhet, som den här HVB-verksamheten ju faktiskt är. 

Fråntogs ansvar 

Mölnbackas ansvariga uppger nu till SVT att hennes arbetsuppgifter var att författa skrivelser och rekrytera sommarpersonal. 

“Ledningen uppmärksammade att det inte var hållbart och begränsade hennes arbetsuppgifter, dvs att hon fråntogs ansvar.” 

Birgitta Berg vill inte svara på SVT:s frågor utan skriver i ett sms att hon inte tänker överklaga Ivos beslut. Hon menar också att hon följde alla rutiner på Platea och att de som berättar om tystnadskulturen är bittra före detta anställda. “Det var mer än ett år sedan jag slutade på Platea och jag kan inte längre agera som företrädare för detta företag.” 

Ivos bedömning

”IVO bedömer att HESTIA familjehem & öppenvård AB inte uppfyller kravet på lämplighet i övrigt. Det beror på att bolagets företrädare Birgitta Berg inte bedöms lämplig att bedriva den sökta verksamheten på grund av de allvarliga och återkommande brister som funnits i en annan verksamhet som hon varit föreståndare för.

Den som bedriver verksamheten, det tillståndshavande bolaget, har det yttersta ansvaret för att verksamheten bedrivs med god kvalitet och säkerhet.

Som föreståndare för den verksamheten var Birgitta Berg ansvarig för att utöva den dagliga ledningen i verksamheten, för lämplighetsbedömningarna på boendet, för de boendes trygghet och för att rutiner efterlevdes.

Birgitta Berg var föreståndare för verksamheten under drygt fyra år. Under den tiden förekom så allvarliga och återkommande brister i verksamheten så att IVO beslutade om tillfällig stängning av verksamheten.

Bristerna i verksamheten som Birgitta Berg var föreståndare för var återkommande,har skett nära i tiden till nu aktuellt ärende och har inneburit bristande säkerhet för barn och unga som varit placerade i verksamheten.

IVO bedömer att det inte har framkommit några ursäktande omständigheter som innebär att företrädaren ändå ska anses uppfylla kravet på lämplighet i detta ärende.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet