Se hur det går till när Svante söker efter vägglöss i klippet. Foto: SVT/Länsförsäkringar

Hunden Svante jobbar med att leta vägglöss

Uppdaterad
Publicerad

Vägglössen blir allt vanligare i våra hem och ett vapen i kampen mot dem är så kallade vägglushundar. Dessa har till uppgift att söka efter vägglöss och visa sina hundförare var det eventuellt finns levande löss. Golden retrievern Svante bor i Sjöbyn utanför Säffle och han är Värmlands första certifierade vägglushund.

– Det finns fler vägglushundar i Värmland, men Svante är den första med certifiering från Bed Bugs Foundation, förklarar matte och tränare Maria Axelsson.

I och med att vägglöss blir vanligare i Sverige ökar också efterfrågan på specialutbildade sökhundar. Det var det som fick Maria Axelsson att vilja träna upp Svante till vägglushund.

– Ja, dels det och också att jag ville kunna kombinera mitt hundintresse med jobb, säger hon.

Svante åker ut på sökuppdrag via företag och privatpersoner som hyr in honom. Det kan handla om allt från bibliotek som är rädda för att vägglöss tagit sig in i deras böcker, till resenärer som vill veta om de fått med sig ovälkommen ohyra hem.

– Han älskar sitt jobb! Han tycker att det är jättekul, säger matte med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.