Foto: Janerik Henriksson/TT

Hur fungerar det med förskolan för dina barn under pandemin?

Uppdaterad
Publicerad

Stränga sjukregler på grund av coronaviruset leder till rekordvabbande. Här delade ni med er i vår chatt

I år har Försäkringskassan i Värmland betalat ut ersättning för 33 000 vab-dagar – bara under april månad. Förra året var siffran för samma månad 17 000 dagar. Anledningen till ökningen är förstås pandemin och restriktionerna som följt.

Läs ikapp chatten här!

Hur fungerar det med förskolan för dina barn under pandemin?

Michael • På mitt arbete och på barnens förskola finns många föräldrar som nästan får panik för att de måste vabba, och i princip nästan försöker smuggla in barn med symptom på förskolan.
Jag betraktar detta med ett leende och tycker synd om dessa förstörda själar. Mammon härskar. De måste jobba, de måste producera, så att de kan köpa varor och tjänster.
Jag har varit hemma några gånger under året pga att barnen haft lättare förkylningssymptom, mycket härligt, rent av underbart. Att få vara hemma med barnen som är såpass pigga att de orkar leka och gå ut i skogen etc.
Ta vara på tiden. Jobbet finns kvar, och finns det inte det, så kvittar det mig.

Monica • Så fort pedagoger tycker att barnen har symtom, ringer och man måste hemta barnet som sedan mår jättebra och är frisk hemma. Barnet måste stanna hemma minst 3 dagar bara eftersom de TYCKER att han hostade en gång.

Niklas • Vi har varit hemma en del med barnen. Det är såklart jobbigt men det är bra att de är strikta på förskolan. De är mest ute och skickar hem alla med symtom. Det har gjort att vi har varit mycket mindre sjuka i år än tidigare år. Vi har också kortat med barnens förskoledagar. Var dessutom föräldralediga en extra månad före sommaren för att ta barnen ur förskolan då. Det är dyrt och jobbigt men det är en pandemi och vi får lösa det så bra det går. Det är bra att det tas på allvar på förskolan.

Ångestfylld mamma • Har två barn i förskoleålder som knappt varit på förskolan alls under november. Jag tycker att det brister en hel del i kommunikationen då man får olika besked beroende på vilken av pedagogerna man pratar med. En av barnen blev hemringd förra veckan efter tre timmar då hen, enligt förskolepersonalen, var hostig och snuvig. En hosta och snuva som barnet haft i flera veckor. Frågade en av pedagogerna om detta med att man kan lämna barnen med lindriga symtom efter sju dagar. Enligt denna så fick man absolut inte lämna barnen alls med symtom. Ringde till förskolechefen som då läste igenom direktiven och där det faktiskt stod att det var okej att lämna efter sju dagar med lindriga symtom.
Det skapar en otroligt stor ångest för att man vet aldrig när förskolan ringer. Man känner att man liksom inte riktigt kan planera för jobb eller studier.
I fredags gick förskolan ut med att föräldrar med symtom inte får hämta eller lämna på förskolan heller. Varken inne eller ute. Frågade dem om man har haft ett negativt covid-test, om man för lämna då. Det kunde inte pedagogen jag pratade med svara på.
Man känner ju att man måste lita på förskolepersonalen men när man får olika besked så blir ju tilliten mindre och det skadar förtroendet för verksamheten.
Hur som helst så ska man känna sig trygg i att lämna bort det mest värdefulla man har till dem.

Trött småbarnsmamma • Vad jag kunnat se bland vänner och familj är det en hel del förskolor som har tolkat riktlinjerna lite som de själva vill. Barn som normaltsett fått vila på förmiddagen blir hemskickade och anses vara sjuka, men som behövde den där anpassningen med vilan före lunch..
Föräldrar som är snuviga trots 7 dagars karantän inte får lämna/hämta friska barn på förskolan för att förskolan själva bestämt ingen symptom vare sig inne eller ute.
Plus på det så blir de inte då heller någon % avdrag på fsk avgiften, vilket det borde bli. Då föräldrar som var och varannan sekund får barnet hemskickat förlorar mängder i pengar.
Har även sett fsk personal som tycker att studerade föräldrar ska hålla sina barn hemma, men betala för sin plats ändå.
Vilket faktiskt är omöjligt, bara för man jobbar/studerar hemifrån betyder det inte att barnet kan va hemma.

Hela denna situation skapar en otrolig stress för föräldrarna.

Gunilla • Så härligt att få umgås lite extra med barnet nu, julpyssla, inga måsten, upp tidigt, sena eftermiddagar, bara få vara tillsammans.

KristinehamnsBo • Än mer fundersam blir man när de funderar på att slå ihop olika förskolor över jul. Hur hänger det ihop med att begränsa sina fysiska kontakter?

Annette • Så sjukt med 7 dygn regeln. Sonen var lite snuvig en lördag, sedan hostade han på söndagen och var nästan frisk igen på måndagen men behövde stannar hemma hela veckan! På jobbet brinner det men jag måste ändå vabba halva veckan eftersom det var likadant för sambon och vi förlorar mycket pengar när han vabbar. Och inte heller så bra att jobba hemifrån i lägenhet med ett litet barn omkring. Obegripligt att region Värmland har mycket skarpare regler än FHM rekommenderar! Värst för smittspridningen är ju folk som fortfarande träffas i stort sätt och inte förskolebarn! Varför inte distansundervisar gymnasielever?

J E • Sedan början av september har vi haft 2,5 vecka när samtliga i hushållet varit friska. Våren var likadan. Vårt äldsta barn har särskilda behov och reagerar starkt på förändringar i rutinerna. Det här året har varit obeskrivligt påfrestande. Jag blev sjukskriven för utmattning under våren. Nu är jag tillbaka i arbete (i teorin, är hemma för min eller annans sjukdom i praktiken) men ska börja med antidepressiva för att få lite mer ork. Livet går helt enkelt inte att få ihop, vad vi än gör.

Anna • Det är påfrestande. Inte så mycket att barnen kan bli sjuka, för det är man ju van vid, utan mer att man tvingas vara hemma så länge. Det blir en stress, både för att det påverkar ekonomin och arbetet, men även för att barnen blir rastlösa och saknar sina kompisar och förskolan. Vi har känt oss så maktlösa då vi fått hämta ett barn som bara varit trött och sedan fått stanna hemma i 48 timmar på grund av det. Jag förstår att förskolepedagogerna försöker följa de regler som finns, men dessa regler är så luddiga. Vi är alla, mer eller mindre, utsatta i denna pandemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.