Regionrådet Eva Julin Dombrowe (L) anser hyrbarnmorskor på förlossningen troligtvis är en rimlig lösning i nuläget, trots regionens politiska beslut sedan 2017 om att bli kvitt bemanningsbolagen. Foto: SVT

Hyrbarnmorskor på förlossningen ”inte uteslutet”

Uppdaterad
Publicerad

Läget på förlossningen i Karlstad är ansträngt enligt både personal, fack och verksamhetschefen. Man har tidigare under hösten bett hälso- och sjukvårdsledningen om att få ta in extra resurser från ett bemanningsföretag, men hittills har ingenting hänt. Nu säger hälso-och sjukvårdsdirektören, Lena Gjevert, att en sådan lösning ”inte är utesluten”.

SVT har tidigare rapporterat om låg bemanning, dålig arbetsmiljö och hotad patientsäkerhet på förlossningen. Enligt verksamhetschefen, Anna Hessel, har frågan om att ta in hyrbarnmorskor diskuterats en längre tid.

I oktober kom man fram till att alla andra lösningar var uttömda och en förfrågan om hyrpersonal skickades vidare högre upp i ledningen.

Förlossningen Karlstad

– Ganska förvånande i det läget fick vi nej. Förklaringen var att Lena Gjevert har en annan bild av läget på kvinnosjukvården än den vi som ledning har och förmedlar, säger Anna Hessel.

”Inte just nu”

Men Lena Gjevert har en annan bild av diskussionen.

– Vi har inte nekat, vi har sagt: inte just nu. Det har inte varit någon diskrepans mellan mig och Petra Svedberg (områdeschef för slutenvården och Anna Hessels chef, reds. anm.). När man försöker lösa en sådan här fråga så kan det vara så att man ser en lösning, men vi behöver och vill ha den totala bilden innan vi fattar beslut.

Nu ska frågan tas upp igen i hälso- och sjukvårdsledningen, där Lena Gjevert menar att man nu skaffat sig en bredare bild av läget.

– Jag tänker att vi just nu, utifrån det rådande läget och det man har kommunicerat, så är det inte uteslutet att vi behöver det (ta in hyrpersonal, reds. anm.) tills vi hittar en långsiktig lösning.

Sedan 2017 finns en politisk ambition i Region Värmland att bli oberoende av inhyrd personal. Det har hittills inte lyckats och nu menar regionrådet, Eva Julin Dombrowe (L), att situationen på förlossningen är sådan att hyrbarnmorskor skulle kunna vara en lösning. Mer om det i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningen Karlstad

Mer i ämnet