Allt fler ansöker om att ha personliga nummerplåtar på sin bil Foto: TT/Fredrik Sandberg

Ingen Saatana på bilen

Publicerad

Att använda personliga nummerskyltar på sin bil är något som blir allt mer populärt. Men det får inte stå vad som helst på skylten. Det har en Årjängsbo nu fått erfara när han fått avslag på sin ansökan.

En nummerplåt med SAATANA på är inte okej. Det tycker Transportstyrelsen som nu har bestämt att det blir avslag på det här namnförslaget.

Transportstyrelsen är den myndighet som godkänner eller avslår förslagen som kommer in med önskemål om plåtnamn från olika fordonsägare. Enligt deras föreskrifter får skylten ”inte utformas så att den kan bedömas medföra olägenhet eller väcka anstöt”. Stötande anger de vara till exempel anspelningar på alkohol, droger, sex, svordomar, religion eller kriminalitet.

LÄS MER: Ingen ”Rumpa” på bilen

En skylt med SAATANA bedöms vara sådan att den skulle kunna uppfattas som stötande.

LÄS MER: ”2 HELL” – ingen bra skylt

Enligt Transportstyrelsen ökar antalet ansökningar om egna skyltar, och mellan 20 till 40 ärenden om dagen kommer nu in. 

LISTA: Här är skyltarna som fick avslag

Regler för personlig skylt

Visa

Din skylt ska ha minst två och högst sju tecken. Som tecken räknas bokstäver, siffror och mellanrum. Du kan inte enbart ha mellanrum i skylten utan teckenkombinationen behöver bestå av minst en siffra eller en bokstav. Alla skyltar centreras.

Du får använda alla bokstäver i svenska alfabetet, A-Ö

Tänk på att bokstäverna Å, Ä och Ö är lite mindre än övriga bokstäver.

O och 0 (nolla) jämställs som tecken

Om skyltkombinationen SONNY är upptagen är också S0NNY det.

MC-skylt ska ha två till sex tecken

Du kan inte ha sju tecken på mc-skylt eller så kallad USA-skylt (300x110 mm). Här gäller två till sex tecken. Mc-skylt får ha högst tre tecken per rad.

Produkt- eller företagsnamn kräver medgivande

Om du vill använda en beteckning som motsvarar ett produkt- eller företagsnamn, måste du kontakta den som äger rätten till namnet och få ett skriftligt medgivande som du bifogar ansökan.

Skylten får inte väcka anstöt

Skylten får inte ha en beteckning som väcker anstöt eller medför olägenhet.

Skylten får inte se ut som ett registreringsnummer

Det är inte tillåtet med teckenkombinationer som motsvarar registreringsnummer (tre bokstäver + tre siffror eller tre bokstäver + två siffror + en bokstav) eller skylt för beskickningsfordon (två bokstäver + tre siffror + en bokstav).

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer