Personalbristen på kvinnokliniken i Karlstad har beskrivits som akut av fackförbundet Kommunal. Foto: SVT

IVO inleder granskning av kvinnosjukvården på Centralsjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg har fått in en anmälan gällande fördröjd åtgärd i samband med en förlossning. Barnet föddes mycket medtaget och avled några dagar senare.

Efter att ha läst den interna utredningen IVO bedömer att det saknas uppgifter i den – men istället för att begära in ytterligare uppgifter har IVO istället beslutat att göra en särskild tillsyn av hela verksamheten.

I sitt beslut skriver IVO att det inte bara i detta utan i andra ärenden har funnits brister som rör kvinnosjukvården vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Bland annat finns frågetecken kring organisation och ledning, patientsäkerhetskultur och hur man arbetar med egenkontroll och riskanalyser för att förhindra vårdskador.

Allt detta föranleder nu alltså IVO att genomföra en mer övergripande tillsynd av kvinnosjukvården vid sjukhuset.

Turbulens, personalbrist och brister i arbetsmiljön vid kvinnoverksamheten på sjukhuset i Karlstad har vid flera tillfällen varit omskrivet den senaste tiden och Anna Hessel, verksamhetschef på kvinnokliniken i Karlstad, valde i slutet av förra året att säga upp sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.