Personalbristen på kvinnokliniken i Karlstad beskrivs som akut av fackförbundet Kommunal. Foto: SVT

Kvinnokliniken i Karlstad anmäls till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan krävde de tre vårdfackförbundens huvudskyddsombud flera åtgärder vid kvinnosjukvården på Centralsjukhuset i Karlstad, bland annat på grund av stress, schemaläggning och särbehandling.

Men Kommunal anser att problemen inte har lösts utan vänder sig nu till Arbetsmiljöverket och påtalar att personalbristen har blivit akut.

Krisen på Centralsjukhusets kvinnoklinik (förlossningen, avdelning 14, gynekologiska mottagningen och gynekologiska akuten) har fördjupats det senaste året, enligt Kommunal.

En anmälan till Region Värmland skickades in den 4 december 2019 där de tre vårdförbunden (Kommunal, Saco och Vårdförbundet) begärde åtgärder gällande bland annat schemaläggning och hög arbetsbelastning.

Förlossningen Karlstad

”Akut bemanningsbrist”

Snart ett år senare anser Kommunal att inga lösningar har hittats och därför skickas nu en anmälan in till Arbetsmiljöverket.

I anmälan skriver huvudskyddsombudet följande: ”Arbetsgivaren har startat en utredning men läget gällande bemanningsbrist är idag akut och arbetsgivaren har inte kunnat presentera några lösningar som löser situationen och handlingsplan fattas”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningen Karlstad

Mer i ämnet