Inom kommunen arbetar man på flera håll för att skydda Karlstad. Hör Malin Hedlund berätta i klippet. Foto: SVT

Karlstad hotas av översvämning – så arbetar kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Det är knappast en nyhet att Karlstad är ett område med betydande översvämningsrisk från Klarälven, Vänern eller vid kraftiga skyfall. Kommunen har upplevt flera stora översvämningar men inom kommunen jobbar man kontinuerligt med riskerna.

Enligt Malin Hedlund, översvämningssamordnare på Karlstads kommun, har man lärt sig av historiska översvämningar.

– Vi har ju jobbat med dessa vattendrag i 20 års tid så här känner vi oss ganska trygga. Men samtidigt vet vi att det är en risk och får vi extrema, höga vattennivåer i Klarälven, då har vi problem. Då måste vi göra insatser, säger Malin Hedlund.

Klimatkrisen

Inom kommunen arbetar man på flera håll för att skydda Karlstad. Hör Malin Hedlund berätta i klippet.

Missa inget om klimatet – prenumerera på SVT:s nyhetsbrev!

Fakta om granskningen

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet