Hör Romina Fazli berätta mer om evakueringen från Afghanistan. Foto: SVT

Karlstadbon Romina hemma igen efter mardrömsresa till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Det var tänkt som en semesterresa för att hälsa på släkten men slutade som en mardröm. Bara kort efter att Romina Fazli anlänt till Afghanistan, intog talibanerna staden och allt förändrades över en natt.

– Det kändes som en film. Det är inte sant. Och vad händer nu, säger hon.

Situationen har på kort tid förändrats dramatiskt i Afghanistan, efter att talibanerna först tagit kontroll över huvudstaden Kabul och sedan makten i landet. På plats under de turbulenta augustidagarna fanns 37-åriga Karlstadbon Romina Fazli med sina två barn.

Nu berättar hon för SVT Nyheter Värmland om hur hon och barnen till slut tog sig hem till Sverige igen.

Talibanernas maktövertagande

Från släktens bostad såg de alla kaosartade bilder från flygplatsen och insåg att de var tvungna att ta sig dit eftersom det var enda vägen ut. Efter flera nattliga försök på olika vägar, lyckades de till slut när de fick hjälp av en norsk soldat.

– Jag såg en norsk flagga och ropade till den personen att jag är från Sverige och behövde hjälp. Och han hjälpte oss.

I tisdags landade Romina och barn på svensk mark igen. Hon kom med i ett evakueringsplan från Afghanistan efter en resa som inte alls blev som hon tänkt.

Romina säger att hon tvekade att åka till Afghanistan men att hon gjorde det eftersom hennes barn redan befann sig i landet med sin pappa och att hon ville vara hos barnen ifall någonting skulle hända. Hon hade dock inte kunnat drömma om att situationen i landet skulle förändras så snabbt.

Hör Romina berätta mer om resan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet