Här försöker människor nå fram till de utländska soldaterna, för att visa upp sina dokument och bli insläppta på flygplatsområdet. Foto: Akhter Gulfam/TT

Talibanernas övertagande – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan talibanerna tog makten i Afghanistan har läget varit kaotiskt kring huvudstaden Kabuls flygplats. Här är några av de viktigaste händelserna under veckorna efter maktövertagandet.

• Flykten från Afghanistan inleds

Under sommaren gjorde talibanerna stora landvinningar i Afghanistan. Den 12 augusti började USA ta ut sin ambassadpersonal från landet via Kabuls flygplats. 3 000 soldater skickades till flygplatsen för att bistå med evakueringsinsatsen. Dagen därpå börjar även Sverige flyga hem den svenska ambassadpersonalen.

Talibanernas maktövertagande

• Kabul faller – rusning till flygplatsen

Bara dagar senare, 15 augusti, kom beskedet att talibanerna tagit kontroll över huvudstaden Kabul. I stort sett all utländsk ambassadpersonal evakueras via flygplatsen, som kontrolleras av de amerikanska styrkorna. Timmarna efter talibanernas maktövertagande tar sig mängder av människor till flygplatsen i hopp om att komma ombord på ett flygplan.

All civil flygtrafik har stoppats och endast militära flygplan trafikerar flygplatsen. Hundratals människor tar sig in på flygplatsområdet och flera dör när det försöker klättra ombord på ett amerikansk militärflygplan som är på väg att lyfta. Evakueringarna stoppas tillfälligt, men återupptas samma kväll.

• Afghaner stoppas av talibaner

Runt den 19 augusti kommer rapporter från flera håll om att talibankrigare hindrar afghanska medborgare från att ta sig in på flygplatsen. SVT:s korrespondent blir vittne till hur hofulla talibankrigare hotar och misshandlar afghaner som vill ta sig in på flygplatsen. Talibanerna har också upprättat vägspärrar runt hela flygplatsen.

Tusentals människor evakueras varje dag från flygplatsen, samtidigt som USA och flera andra länder uppmanar sina medborgare att inte ta sig till området på grund av säkerhetsläget.

• Talibanernas krav: Lämna innan 31 augusti

Den 23 augusti har totalt ett 20-tal människor dödats i samband med kaoset utanför flygplatsen. Omkring 60 000 människor har hittills evakuerats. Talibanerna har satt en gräns för evakueringarna: 31 augusti måste de upphöra.

• Självmordsattentat utanför flygplatsen

Den 26 augusti utför terrorgruppen IS två sprängdåd utanför flygplatsen. Minst 100 människor dödas. Attackerna har föregåtts av flera varningar för att terrorgruppen kan slå till mot flygplatsen. Timmarna innan har både svenska UD och andra länder skickat ut uppmaningar om att lämna platsen på grund av risken för terrordåd.

• Svensk insats avslutas

Dagen efter terrordådet uppger utrikesminister Ann Linde (S) att Sveriges evakuering av svenskar och afghaner är avlsutad. Totalt har 1 100 personer evakuerats. All lokalanställd personal uppges vara evakuerad.

• Nytt attentat avvärjt

Söndag 29 augusti meddelar amerikansk militär att de genomfört en drönarattack mot ett fordon som var på väg mot flygplatsen i Kabul. I fordonet befann sig flera självmordsbombare från terrorgruppen IS gren i Afghanistan. Samma dag sker en explosion i området kring Kabuls flygplats där minst en person dog och flera skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet