Nu finns Karlstads revyhistoria samlad i en ny bok. Foto: SVT/Cabary

Karlstads revyhistoria i ny bok

Publicerad

Nyårsrevyerna i Karlstad är en tradition som engagerat hundratals medverkande ända sedan början av 1940-talet.

Nu kommer boken om Karlstads revykung Anil – och efterträdarna i Cabary.

– Det är en fantastiskt revytradition vi har. När vi började med Cabary hade Anil hållit på i 42 år. Nu har Cabary kört 38 år, så det blir 80 års revyhistoria, vilket jag tror är ganska unikt, säger Per-Åke Sjöberg, en av dem som under många år varit engagerad i Cabary.

Den revyhistorien har nu blivit en bok med titeln ”Fart och fläkt och lagom fräckt”.

Boken har tillkommit på uppdrag av Karlstad kommun, som efter ett medborgarförslag beslutat stötta utgivningen av en bok om Karlstad som revystad.

Berättelser från Anil-revyerna

Första delen består av Anils egen berättelse. Sedan följer intervjuer med hans medarbetare. Intervjuer som  faktiskt gjordes innan det var klart att det skulle bli en bok. 

– Det dröjde innan beslutet om en bok kom, och de som kunde berätta om Anilrevyerna började bli gamla – en del var ju över 90 år . Så jag började intervjua gamla medarbetare i Anilrevyerna, berättar Gunvor Nyman, en av författarna till boken.

För Gunvor Nyman var mycket av arbetet därmed redan gjort när beslutet om en revybok kom.

Staffan Lindström ser tillbaka

För den andre författaren av boken, Staffan Lindström  som skrivit delen om Cabary, var det annorlunda.

Men han kunde å andra sidan se tillbaka på – och hämta material från – alla de år han själv varit engagerad i Cabary.

– Det har varit upplevelser som inte går att köpa. Sedan kan man tänka efteråt,  att man kanske skulle ha ägnat någon jul åt något annat. Men det blev ju en tradition det också, och det har varit mycket roligt genom åren, säger Staffan Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.