De icke-godkända skyddsvisiren användes i hela kommunens vård- och omsorgsverksamhet. Foto: SVT

Kils kommun använde skyddsvisir som inte var godkända

Uppdaterad
Publicerad

Kils kommun har använt skyddsvisir som inte varit godkända. Nu har Arbetsmiljöverket förbjudit visiren och ett vite på 100 000 kronor hotar – om de så skulle användas bara en gång till.

Kils kommun var snabba på bollen med att börja använda skyddsvisir och kom igång den 17 april. Men vid Arbetsmiljöverkets kontroll framkom det att visiren de köpt in inte var CE-märkta.

– Vi fick inte tag från ordinarie leverantör till att börja med så vi hade dem fram till slutet på juni när vi hade tillsynen. Vi köpte de som vi fick tag på och det kan man ju tycka är bättre än ingenting. Vi har verkligen fått jaga skyddsutrustning, säger Ewa Larsson som är enhetschef på ett av kommunens boenden.

Visste ni att de inte var CE-märkta?

– Nej, jag hade inte koll på det, säger Ewa Larsson.

På kommunens särskilda boenden har fyra personer insjuknat i covid-19. Tre av dem har tillfrisknat, medan en avled på sjukhus. Enligt Ewa Larsson smittades personerna dock innan visiren började användas, alltså innan det fanns någon rekommendation från smittskydd om skyddsvisir inom vård och omsorg. 

Nu har skyddsvisiren bytts ut mot godkända. Skulle de icke-godkända ändå användas i fortsättningen riskerar kommunen ett vite på 100 000 kronor – för varje användningstillfälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet