Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Linda Larsson på anklagelserna att hon var jävig i samband med avtalet som klubbades med Färjestad BK. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Kommunalrådet Linda Larsson (S) i Karlstad anklagas för jäv

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna och Karlstadpartiet Livskvalitet kräver nu en oberoende utredning om kommunalrådet Linda Larsson, som de anser var jävig när 50-miljonersavtalet med Färjestad BK klubbades i kommunstyrelsen.

– Det behöver utredas och jag vill se att externa utredare tittar på det, säger Robin Lennartsson, kommunstyrelseledamot för Sverigedemokraterna.

– Det är förstås en jävsproblematik och det måste vi titta närmare på, säger Peter Sörensen, partiföreträdare för Karlstadpartiet Livskvalitet.

Var ordförande på FBK:s årsmöte

Några månader innan kommunstyrelsen i Karlstad beslutade om avtalet med Färjestad BK, som uppskattas kosta kommunen cirka 50 miljoner kronor på fem år, var Linda Larsson mötesordförande på klubbens årsmöte.

Själv anser Linda Larsson att det inte handlade om någon jävsituation. Hon säger att hon inte är medlem i Färjestad BK och att hon inte har någon egen vinning i kommunens beslut om avtalet med Färjestad.

Varför tror du Färjestad bjuder in dig till att leda årsmötet?

– Jag kan tänka mig att de tycker det är roligt om en politiker kommer och gästar deras årsmöte.

Linda Larsson är inte ensam i kommunstyrelsen att ha en koppling till Färjestad BK. Kommunstyrelsens vice ordförande Alexander Torin (M) är till exempel medlem i Färjestad BK.

Tackar ofta ja till ordförandeuppdrag

Linda Larsson säger att hon ofta tackar ja till att leda olika organisationers årsmöten.

Men hon vill inte berätta vilka organisationer det handlar om.

Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt vid universitetet i Uppsala, säger till SVT att det finns ett problem med dubbla roller.

– Jag kan se att det finns en problematisk jävsituation i det här.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.