Karlstad kommun kommer bekosta ordningsvakter i centrum för att skapa trygghet och jobba förebyggande mot brott. Foto: Christine Olsson/TT

Kommunen anställer ordningsvakter i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

I hela landet köps det in säkerhetstjänster för miljardbelopp visar en kartläggning som SVT har gjort. I Karlstad går kommunen och centrumföreningarna återigen ihop för att tillsammans bekosta ordningsvakter i centrum.

Ordningsvakterna i Karlstad ska enligt kommunen samarbeta med polisen och bland annat öka tryggheten i centrumkärnan, på gator och i gallerior. De ska ingripa vid brott, jobba förebyggande och vara ett komplement till fältgrupp och polis.​ Kommunens kostnad är 45 000 kronor i månaden.

– Man kan diskutera om det är kommunens uppgift eller inte men jag tycker det är en rimlig peng för att få tillgång till ordningsvakterna på stan, säger Patrik Persson, säkerhetskoordinator för Karlstads kommun.

Nyrekrytering in i kriminalitet

Enligt säkerhetsavdelningen vid Räddningstjänsten i Karlstadsregionen är centrum en utsatt plats för kriminalitet. Polis, fältresurser och andra aktörer har sett att den öppna narkotikahanteringen blivit mer systematiserad där och det finns tecken att ungdomar – ibland så unga som 12 år – utnyttjas vid narkotikaaffärer.

– Det är en del av bilden vi får. Det hör kanske till extremfallen men vi måste ändå försöka stävja det, säger Patrik Persson.

”Igång snart”

Förhoppningen är att ordningsvakterna, med sin närvaro, ska kunna bygga upp relationer med ungdomar och sätta gränser mot de som begår brott.

– Förhoppningsvis kommer det igång så fort som möjligt, säger Patrik Persson.

I landets kommuner har kostnaderna för trygghetsarbete ökat stort de senaste åren. Här hör du hur några ordningsvakter själva tycker att deras tjänst förändrats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer