Gunilla Ingemyr (C) med eleverna Lovisa Lindgren och Alice Mårtensson. Foto: SVT

Sunne kommun backar i skolfråga

Uppdaterad
Publicerad

Sunne kommun backar nu från beslutet om intagningsstopp på de två teoretiska gymnasieprogrammen.

Den nionde april i år beslutade kommunstyrelsen i Sunne att stoppa antagningen till naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet på SG Broby, gymnasieskolan i Sunne. Beslutet väckte dock starka protester, inte minst bland eleverna som lämnade in protestlistor till kommunen. Nu backar kommunen från beslutet.

– Jag har därefter träffat gymnasieeleverna som samlade in tusen namn. De gjorde ett otroligt starkt intryck, säger Gunilla Ingemyr (C),kommunstyrelsens ordförande i Sunne.

Sunne

– Att vår lilla sak vi började med skulle bli så stor det trodde vi aldrig, att det skulle förändra hela beslutet, säger eleven Lovisa Lindgren.

Hur känns det?

– Det känns som att vi har gjort någonting väldigt bra för vår skola och jag är väldigt stolt, säger Lovisa Lindgren.

Vad tror du det är de har lyssnat på?

– Framförallt att vi vet hur det är att gå på skolan och framförallt att vi vet hur lärare och elever mår och att t.ex. det naturvetenskapliga programmet och samhällsprogrammet kan läsa svenska, samhällskunskap och historia tillsammans, säger eleven Alice Mårtensson.

15 sökande krävs

Som skäl till antagningsstoppet på de båda teoretiska programmen angav Gunilla Ingemyr i april att det har varit svårt att fylla platserna på programmen. Och det kan fortsatt bli så att programmen att starta i höst om antalet sökande blir för få.

– Vi kommer att lägga ett förslag till kommunstyrelsen som häver intagningsstoppet, men vi kräver minst 15 sökande per program, säger Gunilla Ingemyr (C).

Blir det inte minst 15 sökande per program kommer inget av programmen att starta.

I den första sökomgången i år hade sammanlagt 18 personer sökt något av de två programmen. Det krävs alltså att ytterligare elever söker när det blir dags för omval för att programmen ska starta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sunne

Mer i ämnet