Kommunledningen säger ja till miljonavtalet med Färjestad

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Karlstad sa idag ja till ett nytt femårigt avtal med Färjestad BK. Men det ställs ett antal nya krav på ökat samhällsengagemang på föreningen.
– Det är ett bra avtal vi har fått fram, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).

Det nya avtalet blir dyrare än det tidigare. 7,8 miljoner ska kommunen betala till Färjestad årligen.

Enligt det nya avtalet måste Färjestad utöka sitt samhällsengagemang, enligt ett krav som Socialdemokraterna lade fram för kommunstyrelsen.

– Vi tycker att det är rimligt när kommunen ger något mer i det nya avtalet att FBK kan ge något mer tillbaka till karlstadsborna, säger Linda Larsson (S), kommunalråd i opposition.

Arbeta för skolbarn och äldre

Färjestad ska arbeta aktivt mot mobbning, besöka skolor och förskolor för att prata jämlikhet och jämställdhet. Klubben ska också finnas med vid nattvandringar och dessutom inleda ett samarbete med vård- och omsorgsförvaltningen för att bidra till att bryta äldres ensamhet.

Gratis utrustning till unga för att prova på hockey

Färjestad ska också starta prova-på-verksamhet för att nå barn och ungdomar i områden med låg anslutningsgrad till föreningslivet och dessutom avgiftsfritt tillhandahålla utrustning så barn och unga ges möjlighet att prova på ishockey.

Avtalet är en förlängning av det tidigare avtalet som kommunen och Färjestad haft, sammanlagt är det en kostnad på 39 miljoner kronor plus eventuell indexuppräkning.

Kommunledningens loge borta

Tidigare har kommunledningen haft tillgång till en loge i arenan. Den möjligheten tas bort i den nya uppgörelsen.

Också de 30 fribiljetter som kommunledningen förfogat över försvinner.

Det gamla avtalet mellan Karlstads kommun och Färjestad har gällt sedan klubben tog över ishallarna på Färjestad för 20 år sedan.

Det har kostat kommunen sammanlagt cirka 110 miljoner kronor.

Avtalet reglerar bland annat Färjestads ungdomsverksamhet, istid för skolor och allmänhet. Ett motiv till det ekonomiska stödet är att kommunen annars i egen regi fått äga och driva en hockeyarena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer