Arkivbild. Foto: SVT

Nästan 900 A-traktorer riskerar körförbud

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 maj i år inför krav på kontrollbesiktning för A-traktorer, meddelar Transportstyrelsen i ett pressmeddelande. I Värmlands län riskerar nästan 900 A-traktorer att få körförbud.

Enligt de nya reglerna ska A-traktorer besiktas senast 24 månader efter den månad som den senaste godkända kontrollbesktningen genomfördes. Enligt pressmeddelandet från Transportstyrelsen införs kravet för att öka trafiksäkerheten och är en anpassning till EU-lagstiftningen.

– I dagsläget vet vi att det finns A-traktorer på våra vägar som inte är trafiksäkra. När dessa fordon nu behöver besiktas hoppas vi att den situationen ska upphöra, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

I Värmland finns det förtillfället 899 A-traktorer och av de har bara 21 stycken kontrollbesiktats, uppger Transportstyrelsen. Det innebär att 878 fordon behöver genomgå en besiktning före den 20 maj för att inte drabbas av körförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.