Tinande vägar äventyrar rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Vädersituationen är akut för Svenska Rallyt. I dag kom beskedet – det blir rallytävling, men vissa sträckor stryks.

– Vi har försökt att hitta en lösning, det har varit tuffa dagar. Det blir en tävling, men vissa sträckor ställs in, säger Glenn Olsson, vd för Svenska Rallyt på presskonferensen.

Tre specialsträckor stryks på grund av vädret.

– Det blir ingen shakedown. Det blir en öppningsceremoni och en show, men ingen shakedown-sträcka. Sträckan i Norge och Hagfors sprint ryker. Och det historiska rallyt ställs in, säger Glenn Olsson.

Prognosen lovar kyla

Det var en sammanbiten rally-vd som levererade beskedet på måndagseftermiddagen.

– Vi behöver rejäl kyla innan lördag, säger Glenn Olsson.

– Teamen vill ju inte heller ut och köra på vägarna innan de har frusit. Teamen har förståelse för de här problemen, säger Olsson.

Hur nära är det att det inte blir något rally?

– Som det ser ut i dag med kyla i prognosen så blir det en tävling, säger Glenn Olsson.

Tjällossning

Många sträckor saknar delvis eller nästan helt snö och isskorpan är bräcklig där den finns.

– Det är skrämmande hur snabbt vädret och prognoserna kan svänga. Vi hade bra med is på våra vägar och lovande prognoser senast i fredags, nu är situationen kraftigt förändrad säger Rally Swedens vd Glenn Olsson.

Tävlingsledningen har under de senaste dagarna varit ute och besiktigat vägarna och kommer under dagen att presentera den aktuella statusen på banan och genomförandet av tävlingen. Klockan 12 har Rally Sweden en presskonferens.

– Det är i första hand säkerheten för tävlande och publik som avgör om en sträckan kan genomföras eller ej, bedömer vi att vägen är farlig kan vi inte använda den, säger tävlingsledaren Stig-Rune Kjernsli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska rallyt Värmland 2016

Mer i ämnet