En läkare, verksam i Värmland, får sin domd skärpt av hovrätten. Nu ska IVO utreda om han är lämplig att fortsätta inom yrket. Foto: TT

Läkare hotade döda – hovrätten skärper straff

Uppdaterad
Publicerad

Mannen, nu dömd i tingsrätt såväl som hovrätt för bland annat olaga hot och grovt rattfylleri, behåller sin anställning inom landstinget.

Landstingets HR-chef Niklas Larsson säger till SVT Nyheter Värmland att man har förtroende för mannen.

– Vi har fullt förtroende för läkaren och han sköter sitt arbete på ett bra sätt och därför kommer han att få jobba kvar.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO, pågår nu en utredning om den dömde läkarens lämplighet att utöva yrke. Något beslut är ännu inte fattat.

Tog bilen efter krogkväll

Värmlands tingsrätt dömde i februari i år den 40-årige mannen till tre månaders fängelse för grovt rattfylleri, olaga hot och försök till utpressning.

Bakgrunden tar fart i augusti 2015 då mannen, efter att ha tillbringat en kväll på Karlstads kroggata, försökte ta bilen hem från Tingvallastaden i Karlstad – något som beskrivs i tingsrättsdomen. Promillenivån nådde 1,44 när provtagningen gjordes, men mannen har hela tiden nekat till brottet.

LÄS MER: Läkare åtalas – jobbar kvar

Senare samma år uppstod bråk med en person som hyrde en lägenhet av mannen. Hyresgästen behövde flytta ut tidigare än planerat och en hyrestvist ledde till en mängd otrevliga sms från mannen – hovrätten beskriver i domen att mannen skickat sms med hot om att skada och/eller döda hyresgästen och dennes pojkvän – och slutligen landade det i utpressningsförsök.

Domen överklagades till hovrätten som nu fattat sitt beslut: mannens fängelsestraff skärps med en månad. I domen skriver hovrätten att det ”har varit fråga om allvarliga och konkreta hot. Hovrätten anser att brottsligheten sammantaget har ett något högre straffvärde än vad tingsrätten har kommit fram till”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.