Arkivbild Foto: Claudio Bresciani/TT

Läkare ville bli coronasmittad – kan bli varnad

Uppdaterad
Publicerad

Den Karlskogaläkare som tillsammans med en Storforspolitiker reste till Stockholm i mars för att försöka bli smittad av coronaviruset kan komma att varnas och arbetar just nu inte med patienter.

– Läkaren har fått andra arbetsuppgifter, säger Håkan Lindvall som är läkarens chef.

Karlskogaläkaren reste till Stockholm tillsammans med Storforsdemokraten Urban Persson för att försöka bli smittade av coronaviruset. Resan ägde rum 21 till 22 mars och enligt uppgifter till SVT ska de båda bland annat ha slickat på ledstänger på Centralstationen i Stockholm för att få smittan.

– Det här var väldigt olyckligt och feltänkt, säger läkarens chef Håkan Lindvall.

Coronaviruset i Värmland

”Vill utdela varning”

Några disciplinära åtgärder har ännu inte vidtagits men en process för att utdela en varning har inletts. Arbetsgivaren, Region Örebro län, har tagit upp ärendet med såväl den berörda läkaren som dennes fackliga organisation.

– Vi vill utdela en varning, säger Håkan Lindvall.

Om läkaren, som arbetar på sjukhuset i Karlskoga, varnas leder det inte till några omedelbara konsekvenser. Skulle läkaren dock dra på sig fler varningar kommer det att anmälas till Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, som då kan pröva om läkaren i fråga är lämplig att inneha läkarlegitimation.

– Än så länge handlar det bara om en plump i protokollet, säger Håkan Lindvall.

Arbetar inte med patienter

Efter att SVT Nyheter Värmland publicerade nyheten om läkarens Stockholmsresa har många hört av sig och är kritiska till att läkaren får fortsätta arbeta i vården.

– Vi har också fått reaktioner och folk undrar om de ska behöva stöta på den här läkaren. Med anledning av det har läkaren fått andra arbetsuppgifter och arbetar inte med patienter i nuläget, säger Håkan Lindvall.

Hur länge kommer läkaren att ha andra arbetsuppgifter?

– Åtminstone några veckor framåt.

När beslut om läkaren kommer att varnas eller ej tas är oklart. Just nu pågår förhandlingar med läkarens fackförbund, Läkarförbundet.

Se nedan en intervju från den 22 april med sjukvårdsdirektör Jonas Claesson om läkarens agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet