Elin Alsterhag på Teknik i Väst förklarar i klippet hur dammen ska fungera. Foto: SVT

Långdragna dammbygget i Arvika klart till sommaren

Publicerad

Den senaste tiden har Arvikaborna sett vattnet stiga, men redan till sommaren kan det vara slut med översvämningarna inne i staden.

Det kraftigt försenade dammbygget som ska skydda Arvika mot vattnet går nu in i sitt slutskede.

Idén kom redan efter den stora översvämningen i Arvika år 2000, men vägen till ett färdigt översvämningsskydd har varit lång och kantad av motgångar.

När vattnet nu stigit – igen – är det många Arvikabor som undrat var som händer med dammen som ska skydda dem.

Översvämningar i Arvika

– Det är ganska allvarsamt det här, säger Sonja Thenman, som står och tittar på översvämningen i Stadsparken.

– De håller ju på och bygger den där dammen. Vi skulle behövt den nu.

Flera problem med dammen

Men nu går dammbygget in i slutfasen. I juni ska allt stå klart.

– Det har ju tagit lång tid. Bara överklagandeprocessen tog sex år, och sedan har byggtiden också blivit längre, eftersom berget var mer sprickigt än vad undersökningarna visade, säger Elin Alsterhag, chef för kommunägda Teknik i Väst.

Men känner ni er säkra på att det verkligen kommer att fungera?

– Ja det gör vi. Alla val under resans gång har gjorts så enkelt och stabilt som möjligt. Inga hydraulikgrejer som kan krångla, utan det är enkelt och robust.

Luckor ska hålla vattnet borta

Dammen har fem öppningar, för båtpassager och för att vattengenomströmningen ska fungera. När vattnet stiger sätts öppningarna igen med stora stålluckor, och vatten pumpas från Kattviken ut i Glafsfjorden för att hålla nivån runt tätorten nere.

Beslut om att stänga dammen fattas av räddningschefen. Gränsen är satt till 47 meter över havet – samma nivå som kajkanten i Stadsparken.

– Mycket av den samhällsviktiga verksamheten kommer att ligga inom det område som skyddas av dammen. På så sätt avlastas vi och får större möjligheter att hjälpa till i de delar som ligger utanför,säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika och Säffle.

Hur mycket längtar du efter att dammen ska bli klar?

– Jag längtar mycket!  Den är den finaste present en kommun kan ge en räddningschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Arvika

Mer i ämnet