Foto: SVT/Ur länsstyrelsens beslut

Länsstyrelsen upphäver förbudet mot nattlig trafik i Arvika centrum

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland upphäver Arvika kommuns förbud mot nattlig trafik i centrum med omedelbar verkan. Men, det är ändå inte helt säkert att det är fritt fram på stadens gator redan i natt.

– De är inte förhindrade att besluta om en ny trafikföreskrift, säger Sebastian Lindstrand, länsstyrelsens handläggare i ärendet.

För att komma åt problemen med högljudd musik från fordon mitt i natten har stora delar av centrala Arvika varit avstängt för fordonstrafik mellan klockan 23 och 06. Endast resor till och från bostaden, yrkestrafik och handikappresor har tillåtits.

Dessa formuleringar är för svepande, förbudet för omfattande och dessutom beslutat av fel person; det borde tagits i kommunstyrelsen och inte av en tjänsteman.

Utöver detta menar länsstyrelsen att kommunen inte kan använda trafikföreskrifter för att komma till rätta med något som måste anses vara en ordningsfråga – även om polisen saknar rätt verktyg för att lagföra personerna som stör.

Kan överklagas

Arvika kommun kan överklaga beslutet till Transportstyrelsen och begära inhibition, vilket innebär att förbudet fortsatt gäller tills dess att överklagan har prövats.

– Då jobbar transportstyrelsen ganska snabbt, kan jag säga, säger Sebastian Lindstrand.

Dessutom kan kommunen besluta om ett nytt förbud, med vissa ändringar.

– Det hamnar bara hos oss om någon överklagar, säger Sebastian Lindstrand. 

Arvika kommun har inte fattat beslut

Idag säger kommundirektör Hans Karlsson till SVT Nyheter Värmland att kommunen inte har bestämt sig för om de ska överklaga beslutet eller inte.

I klippet ovan berättar kommundirektör Hans Karlsson hur han ser på länsstyrelsens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.