Region Värmlands satsning ”En riktig man” har syftat till att förändra attityder kring den rådande mansrollen i samhället. Satsningen har pågått i ett år och eftersom man är nöjd med satsningen och upplever att den fått bra respons vill man nu fortsätta med den.
– Responsen har varit väldigt positiv. De som suttit och samtalat om manlighet och maskulinitet säger efteråt att; ”så skönt det var att prata om detta”, berättar Kristofer Brüngel som är kommunikationsansvarig i projektgruppen på Region Värmland.
”Män vågar inte prata om hur de mår”
Även om han tycker sig se en framåtrörelse i samhället upplever han fortfarande att det finns ett stort behov att att prata just om hur en riktig man förväntas vara.
– Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga män i Värmland, i nio av tio misshandelsfall är det män som slår, killar pluggar inte vidare i samma utsträckning som kvinnor – allt detta beror ju på någonting. Och en stor anledningen tror jag är att män inte pratar om hur man mår.
Samtalslådan blir app
Med projektet har en så kallad ”samtalslåda” följt med olika ämnen man kan ta upp. Denna ”låda” kommer nu att digitaliseras i form av en app som lanseras i samband med hockeymatchen på lördag.
– Appen ska precis som samtalslådan hjälpa killar och män att prata om sådant som man inte är uppfostrad att göra. Man förväntas inte att prata om känslor, om saker som gör en ledsen. Detta för att skapa en mansroll som är lite mer tillåtande. Alla behöver inte passa in i den där traditionella mallen.
Samtidigt kommer gruppen i arenan också att, tillsammans med FBK-spelare och komikern Kristoffer Appelquist, att presentera en ny kommunikationkampanj.
– Det blir svårare och svårare att tycka att vi ska en traditionell mansroll – det kommer ganska snart vara hopplöst omodernt att tycka så, avslutar Kristofer Brüngel.