De vanvårdade djuren har nu flyttats från gården. Foto: Länsstyrelsen

Lösning klar för de vanvårdade nötkreaturen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland omhändertog närmare 500 nötkreatur på en gård i Värmland i januari.

Nu har samtliga djur flyttats från gården och besättningen är avvecklad.

Det var den 13 januari som länsstyrelsen beslutade att omhänderta de närmare 500 djuren från en gård i Värmland efter att de ansetts ha vanvårdats under en lång tid. Enligt länsstyrelsen var bristerna i djurhållningen omfattande och allvarliga.

– Då djurhållningen, trots uppmaningar och beslut från länsstyrelsen, inte varaktigt förbättrats är det nödvändigt av djurskyddsskäl att omhänderta djuren, berättade Maria Hammarström, enhetschef på länsstyrelsen, till SVT Nyheter Värmland.

18 djur avlivade

Nu är samtliga djur borta från gården. Länsstyrelsen meddelar att 481 djur har hanterats och att de allra flesta har sålts till vidareuppfödning eller till slakt.

18 djur har behövt avlivas på plats då de inte har kunnat transporteras från gården, ett av djurskyddsskäl och övriga för att de inte varit märkta på det sätt som krävts för att de ska kunna säljas vidare i livsmedelskedjan.

– Genom att ställa gårdens resurser till förfogande har djurhållaren bidragit till att avvecklingen kunnat göras på ett sätt som hållit kostnaderna för omhändertagandet på en låg nivå, sammanfattningsvis har avvecklingen efter omständigheterna gått bra, säger Maria Hammarström i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.