Mallbacken bygger för Allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolsspelarna i Mallbacken tar plats bland byggnadsarbetarna när klubben kämpar för att få Strandvallen spelklar för allsvenskt spel.

På lördag är det säsongspremiär för damallsvenskan och comeback för Mallbacken i högsta serien. Nu kämpar klubben för att få hemmaarenan Strandvallen spelklar för allsvenskt spel. Kraven från Svenska fotbollförbundet är stenhårda.  Listan omfattar sammanlagt 38 punkter, och bland dem som nu kämper för att få arenan i skick finns både spelare och ideella krafter från bygden.

– Vi tjejer har många talanger, säger årets skotska nyförvärv Zoe Ness, som arbetar med att isolera de nybyggda omklädningsrummen tillsammans med några lagkamrater.

– Det här är vårt andra jobb, så det är kul!

– Vi vill gärna hjälpa klubben, fyller Madelen Janogy i bakom munskyddet hon bär för att skydda lungorna under arbetet med de stickiga isoleringsbuntarna.

Pensionär hjälper med bygget

Inge Svensson är pensionär, men tillbringar en stor del av sin tid med att hjälpa till med bygget.

– Det här skulle aldrig gå i storstäderna, säger han. Där skulle ingen ställa upp och jobba så här.

Förutom omklädningsrummen har man bland annat byggt domarrum och rum för dopningskontroller. Klubben har gjort en flerårsplan för att få arenan helt spelklar

”Pratar med publiken”

Målsättningen är att hålla sig kvar i högsta serien och fortsätta bygga enligt förbundets kravlista. Fast en del av den är ordföranden Sven Eriksson skeptisk till. Som 800 läktarplatser under tak när den entusiastiska hemmapubliken hellre sitter på campingstolar, och tunneln som ska skydda spelarna från publiken efter match.

– Det är ju nästan orimligt här ute på landsbygden, säger han.

– Det är ingen risk att någon anfaller spelarna här.

Vad gör spelarna efter match?

–  De går ut och äter korv och pratar med publiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Damallsvenskan 2015

Mer i ämnet