Den 20-årige man som åtalades för att ha förgripit sig på fyra barn, alla under 15 år, dömdes idag vid Värmlands tingsrätt. Foto: SVT

20-årig man döms för grova sexbrott mot flera barn

Publicerad

Den 20-årige man som åtalades för att ha förgripit sig på fyra barn, alla under 15 år, dömdes i dag vid Värmlands tingsrätt. Han frias från misstanke om övergrepp mot ett av barnen.

Mellan åren 2016 och 2020 ska mannen enligt åtalet ha begått flera grova våldtäkter och grova sexuella övergrepp mot offren. Mannen, som känner de fyra målsägandena, misstänktes för tre fall av grov våldtäkt mot barn och tre fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Mannen döms nu vid Värmlands tingsrätt till fyra år och sex månaders fängelse för grov våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn. Han döms även till att betala skadestånd på 280 000, 230 000 respektive 95 000 kronor till tre av de fyra offren.

Friades från misstanke mot ett barn

Mannen frias från två av åtalspunkterna mot målsägande fyra, som rör grov våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn. Med hänsyn till att barnet var svårt att förstå och att uppgifterna i förhör inte var särskilt utförliga eller detaljerade, ansåg rätten att det saknas tillräckliga bevis för att en fällande dom.

Rättspsykiatrisk undersökning

Han genomgick en liten rättspsykiatrisk undersökning där man konstaterade att han inte begick de misstänkta gärningarna under allvarligt psykisk störning och att det inte finns förutsättningar att överlämna honom till rättpsykiatrisk vård.

Han har själv nekat till brott under hela processen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer