Mathias Moberg fick fly ut ur det brinnande huset i Arvika. Foto: Privat

Mathias flydde från kraftiga Arvikabranden

Uppdaterad
Publicerad

Mathias Moberg väcktes mitt i natten av polisen när branden bröt ut i flerfamiljshuset i centrala Arvika. Han och flickvännen fick grabba tag i det närmaste och fly ut. – Som ett krigsfält, säger han.

Mathias Moberg och hans familj fick en omtumlande start på det nya året.

– Året kunde ju ha börjat bättre, säger Mathias Moberg till SVT Nyheter.

Väcktes efter firandet

Vid fyratiden på nyårsdagens morgon väcktes han, sömnig efter nyårsfirandet. Det hade börjat brinna i flerfamiljshuset i Arvika där Mathias och hans flickvän sov.

En polis bankade hårt på dörren.

– Jag tänkte ”Va? Är det någon övning?”. Men han sa att det brinner och att vi måste utrymma byggnaden. Det var så overkligt. Vi hade ju just vaknat också. Men sedan när vi vände oss om såg vi ju att det var halvt rökfyllt i lägenheten, säger Mathias.

De var tvugna att snabbt ta sig ut. De tog på sig de kläder som låg närmast och lyckades få med sig sina datorer. Sedan stack de iväg.

Tunga nyheter

Han ringde och berättade de tunga nyheterna för sin mamma. Det är hennes lägenhet egentligen, men Mathias och flickvännen lånade den under kvällen eftersom de var på tillfälligt besök i Arvika. Alla boende samlades sedan på ett hotell.

– Jag fattade inte vad som hade hänt. Det var egentligen inte förrän i morse när vi kom tillbaka och såg huset som vi förstod hur allvarligt det verkligen var. Taket hade ju rasat och allting, säger Mathias.

– Det är jättesvårt att förklara hur jag känner. Det var som ett krigsfält. Och bara 13 timmar tidigare hade vi sovit där, fortsätter han.

Han säger att det var en väldig tur att ingen kom till skada. Alla kom ut oskadda.

– Det är det viktigaste. Det är ju väldigt skönt.

”Jäkligt sorgligt”

Men nu går också tankarna till hans mamma och de andra boende i huset. Många har förlorat sin bostad och alla ägodelar.

– Just den lägenheten är liksom borta nu. Det finns ingenting kvar av värde. Det är jäkligt sorgligt. Många har förlorat saker som inte går att ersätta, säger Mathias.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyårsbranden i Arvika

Mer i ämnet