Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid högskoleprovet på söndag kan man mötas av metalldetektorer. Bilden till vänster är en genrebild. Foto: Maria Krums Vabins/SVT/TT

Metalldetektorer ska stävja fusk vid högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det dags för årets högskoleprov. Nytt för i år är att det på vissa universitet i landet kommer att sättas upp metalldetektorer. Detta som ett sätt att upptäcka fusk.

I Värmland, där provet genomförs i Karlstad, Kristinehamn, Torsby och Arvika, är 1 109 studenter anmälda. Det är en ökning med runt 100 studenter jämfört med antalet som skrev provet på samma lärosäten förra året.

Metalldetektorer på vissa orter

Som ett initiativ för att undvika fusk har UHR, Universitets- och högskolerådet beslutat att det på vissa platser kommer sättas upp metalldetektorer.

– Det är ordningsvakter som genomför kontrollerna i vissa utvalda provlokaler, berättar Helena Pallin som är chef för avdelningen för utbildningsstöd vid Karlstad universitet.

Vill undvika ryktesspridning

Detektorerna ska hjälpa till att upptäcka elektronisk utrustning som skulle kunna avvändas för att fuska på provet. Men på universitetet i Karlstad vet man inte om detektorerna kommer att användas här.

– Det är för att man ska skydda kontrollerna så att det inte sprids ett rykte om var det kommer att vara, säger Helena Pallin.

Hör Helena Pallin berätta mer i klippet om hur utbrett fusket på högskoleprovet ser ut i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.