Catarina Segersten Larsson som är en av initiativtagarna tillsammans med Visit Värmlands Jonas Jacobsson och Ann-Marie Johansson från föreningen Funktionsrätt Värmland. Foto: SVT

Miljonsatsning på tillgänglighet 

Uppdaterad
Publicerad

Idag finns inte ett enda värmländskt turistmål med i den nationella tillgänglighetsdatabasen, där människor med funktionsvariationer kan se om besöksmålet är anpassat för dem. Nu ska det bli ändring på detta.

I databasen finns närmare 7 000 platser beskrivna men i Värmland är det bara bildningsförbundet ABF som lagt upp sina nio lokalkontor. I övrigt är det noll bland sökträffarna i Värmland. 

– Det är dåligt, säger Jonas Jacobsson vd på Visit Värmland.  

Kritisk ordförande

Ann-Marie Johansson är ordförande i föreningen Funktionsrätt Värmland och hon är kritisk till hur det ser ut idag. 

– Det här har vi påtalat länge. Vi har representanter som har visat oss tillgänglighetsdatabasen och vi hade hoppats på att fler skulle anamma det. Men tyvärr är det inte någon i besöksnäringen som är med, säger hon. 

Tillgängligheten ses över

I det nya projektet, som drivs av Visit Värmland ska 30 anläggningar inventeras och föras in i databasen. De två anläggningar som är först ut är Karlstad CCC och Sahlströmsgården i Torsby. Inventeringen innebär tillexempel att korridorer, trappor, hissar mäts, hörselslingor undersöks och skyltar inspekteras. 

– Vi har som målsättning att förbättra den värmländska besöksnäringen ur ett tillgänglighetsperspektiv, säger Jonas Jacobsson. 

Initiativtagaren är nöjd

Idén till projektet kläcktes för tre år sedan och en av initiativtagarna till det då var Catarina Segersten Larsson, numera före detta landstingsråd. 

– Jag är jättenöjd. Jag ser båda till föreningen Funktionsrätt och besöksnäringen. Här kan man göra någonting som är positivt och bra för alla och bra ur konkurrenssynpunkt, säger hon. 

Kostnaden på 1,8 miljoner betalas av Region Värmland och projektet ska hålla på i tre år. 

Viktigt för besöksnäringen

I och med projektet så hoppas också Ann-Marie Johansson att det ska bli bättre. 

– Det är inte svårt att åka runt och turista men att besöka våra besöksmål är inte alltid det lättaste. Jag hoppas att fler ska få upp ögonen för att tillgänglighet är viktigt just för besöksnäringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer