Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet när Jesper Johansson (MP) förklarar varför han tror att partiet fick lämna regionfullmäktige. Foto: SVT

Miljöpartiet på väg ut ur regionfullmäktige – stort tapp för styrande Värmlandssamverkan

Uppdaterad
Publicerad

I Värmlands län ser Miljöpartiet ut att få lämna regionfullmäktige. När 91 procent av rösterna är räknade har partiet 2,6 procent och hamnar med detta under treprocent-spärren.

– Vi tycker såklart det är trist, men nu ser det ut som att vi inte kommer finnas kvar i regionfullmäktige, säger Jesper Johansson (MP), regionråd.

I klippet berättar MP:s regionråd varför han tror att partiet har tappat sina mandat i regionfullmäktige.

Regionvalet 2022 Värmland

Miljöpartiet har haft två mandat i regionfullmäktige under den senaste mandatperioden och har styrt med Moderaterna, Centerpartiet, Sjukvårdspartiet i Värmland, Kristdemokraterna och Liberalerna. Tillsammans har de styrt i minoritet under namnet Värmlandssamverkan och haft 37 av de 81 mandaten. Om det preliminära valresultatet håller i sig tappar de fem mandat medan S och V skramlar ihop totalt 36 mandat.

Störst framgångar ser S och SD, som preliminärt ökar med tre nya mandat var.

Foto: SVT

S tror på maktskifte

Enligt Socialdemokraternas regiontopp, Åsa Johansson, lutar det åt ett maktskifte i regionen.

– Att vi får ännu starkare stöd tycker jag tyder väldigt klart på att värmlänningen vill se ett maktskifte i regionen och jag hoppas på att vi kommer få ihop det.

Blir det S och V då eller?

– Alla dörrar är öppna än så länge så jag utesluter inga samarbeten mer än SD i nuläget. Vi behöver det slutgiltiga valresultatet innan vi kan förhandla om eventuella poster, säger Åsa Johansson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Värmland

Mer i ämnet