Natten till den 22 juni larmades polisen till Frykenbadens camping i Kil och i en husvagn hittades en 76-årig kvinna livlös. Hennes 77-årige make greps och häktades misstänkt för mord.

Misstänkt för campingmord släppt i väntan på dom

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten beslutade igår att släppa den 77-årige man som misstänks ha mördat sin fru i Kil i somras.

– Han släpps i väntan på domen och är väldigt lättad och tacksam, säger hans advokat Mats Hellman.

Beslutet att släppa mannen på fri fot meddelades efter att hovrättsförhandlingarna avslutades på tordagseftermiddagen.

– Jag tycker att det är ett besynnerligt beslut som sticker lite i ögonen, säger åklagare Rebecca Hällgren. Hon yrkade att mannen skulle sitta häktad i väntan på dom vilket normalt är obligatoriskt vid brott som ger mer än två års fängelse.

”Finns ingen flyktfara”

Beslutet betyder inte att det kommer bli en friande dom utan grundar sig i att Hovrätten för västra Sverige inte ser någon risk för att mannen ska fly i väntan på domen. Men, det är ändå ett ovanligt beslut, menar åklagaren.

– Hovrätten lade ju till själva att det var ett ovanligt beslut och att man inte skulle göra någon tolkning av hur de ser på brottsmisstanken, utan att det var uppenbart att skäl till häktning saknades, säger Rebecca Hällgren.

”Han och hans anhöriga är jätteglada”

Den 77-årige mannen och hans anhöriga är jätteglada och lättade över att han inte behöver sitta i häktet och vänta på domen enligt advokat Mats Hellman.

– Jag tycker det är uppenbart att det inte finns någon flyktfara. Han har sitt här, han kommer inte fly, säger advokat Mats Hellman.

Åklagaren som i hovrätten yrkade på livstids fängelse eller ett långt tidsbestämt straff för mord, ser dock en uppenbar risk för flyktfara.

– Är du misstänkt för ett så allvarligt brott så riskerar man ett väldigt långt straff och däri ligger det ju att man kan vilja fly straffet. Fly landet eller gå under jorden, säger Rebecca Hällgren.

Domen meddelas den 17 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.