I personutredningen i häktet berättar mannen hur han fört samtal med sin avlidna sambo som då befann sig i frysboxen. Foto: SVT

Misstänkte mannen pratade med sambon när hon låg i frysen

Uppdaterad
Publicerad

En personutredning av mannen är gjord på häktet i Karlstad. Han berättar där om sitt brokiga liv och att det funnits flera tillfällen då han enligt egen uppgift har fört samtal med sin avlidna sambo som då befann sig i frysboxen.

Vidare står det i Kriminalvårdens underlag: ”Detta har enligt xx fått honom att reflektera över sitt eget mående.”

Det var den 16 mars som kvinnan hittades död i bostaden i Årjängs kommun. Hennes sambo häktades på sannolika skäl misstänkt för brott mot griftefriden samt grovt gravfridsbrott. Enligt åklagaren Linda Karlsson var han även misstänkt för mord, något han inte häktades för.

Frysboxfallet

Kvinnans kropp ska enligt häktesframställan ha lagts i frysen någon gång mellan september 2018 och den 16 mars i år. Obduktionen är klar men enligt åklagaren återstår flera rättsmedicinska undersökningar.

Mannen sitter häktad med fulla restriktioner, något som hans försvarare motsatt sig.

– Han mår inte bra, han sitter enbart på en stol i sin cell och tittar på fyra väggar, säger hans advokat Stefan Liliebäck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kvinna hittades död i en frys i Värmland. Här är allt om det misstänkta frysmordet. Foto: SVT

Restriktioner i häktet

Om åklagaren misstänker att bevis kan förstöras eller att utredningen av brottet hindras om klienten har kontakt med omvärlden kan restriktioner vara nödvändiga.

Restriktioner kan innebära att:

  • brev till och från den häktade granskas av åklagaren.
  • åklagaren måste ge medgivande för besök.
  • telefonsamtal måste godkännas av åklagaren.
  • den häktade inte får lyssna på radio, se på tv eller läsa tidningar. Han eller hon får inte heller umgås med andra häktade. I vissa fall kan två klienter med restriktioner få umgås på ett bostadsrum en stund, så kallad samsittning.

Även med restriktioner har klienten rätt att skicka brev till sin offentliga försvarare utan att de granskas av åklagaren. Han eller hon kan också få lov att träffa till exempel häktesprästen.

Beslut om restriktioner kan omprövas av åklagaren.

Källa: kriminalvarden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Frysboxfallet

Mer i ämnet